Bush börjar bli desperat

130 000 affischer och miljonbelöning ska fånga Saddam

1 av 2 | Foto: PETER ANDREWS/REUTERS
SPADER ESS PÅ FRI FOT En amerikansk soldat får hjälp av en irakisk polis att sätta upp USA:s nya efterlysningsaffisch med en bild på Iraks före detta diktator Saddam Hussein. Hussein är överst i USA:s kortlek över efterlysta.
NYHETER

Här är efterlysningen som visar hur desperat USA börjar bli.

130 000 affischer av Saddam Hussein sätts upp runtom i Irak.

Efter alla motgångar behöver USA en framgång.

Saddam bakom lås och bom stoppar inte nödvändigtvis våldet - men det ökar president Bushs chanser att bli omvald.

Kortleken med Iraks 55 mest efterlysta blev ett lyckokast. Majoriteten av dem har fångats eller dödats.

Men spader ess, Saddam Hussein, är fortfarande på fri fot.

Ingen irakier behöver friska upp minnet av hur den störtade tyrannen ser ut. Affischkampanjens syfte är att påminna om belöningen på dryga 200 miljoner svenska kronor.

Längst ner på affischen finns Saddams båda söner Uday och Qusay avbildade men deras ansikten är överkorsade.

Under anges tydligt att en belöning på över 250 miljoner kronor betalats ut för de två tillsammans.

Miljardjakt

Mycket pengar - men en struntsumma om man betänker att den amerikanska militära närvaron i Irak kostar närmare 35 miljarder kronor i månaden.

Efterlysningsaffischerna markerar en intensifierad jakt på Saddam.

USA hoppas att våldet från de Saddamtrogna ska upphöra om den störtade diktatorn grips. Då ska de äntligen förstå att spelet är slut.

En fåfäng förhoppning eftersom även andra grupper ligger bakom våld och terror.

De förnyade ansträngningarna att gripa Saddam har också en annan förklaring.

Om drygt ett år är det presidentval i USA och Irak-äventyret håller alltmer på att förvandlas till en politisk belastning för Bush.

Bushs bakslag

Bara de senaste dagarna har han drabbats av bakslag på flera områden:

Notan. Kostnaden för återuppbyggnaden i Irak går inte att överdriva, hävdar Paul Bremer, chef för USA:s ockupation, i en intervju i Washington Post. Bara att täcka elbehovet kostar 16 miljarder kronor. Att bygga ett nytt system som kan förse landet med rent vatten kostar 130 miljarder. Summor långt högre än vad som angavs i förhandsreklamen. Amerikanska skattebetalare får stå för en stor del av kostnaden samtidigt som USA:s ekonomi dras med rekordstora budgetunderskott.

Förtroendet. I går meddelade den brittiska biståndsorganisationen Oxfam att man plockat hem alla utländska hjälparbetare från Irak. Dagen innan offentliggjorde Röda Korset stora neddragningar med hänvisning till att det är för farligt att arbeta i Irak.

Dödsoffer. Fler amerikanska soldater har nu dödats efter kriget än under (281 totalt, 143 efter 1 maj). Bland de anhöriga till döda, skadade och nu tjänstgörande soldater i Irak börjar en proteströrelse växa fram. De undrar hur många fler som ska behöva dö innan USA lämnar Irak.

Opinionsmätningar. För första gången är det nu fler amerikaner som inte vill att Bush ska sitta kvar än som vill se honom omvald, 49 procent mot 44. Presumtiva motkandidater i presidentvalet är inte längre rädda för att kritisera Bushs säkerhetspolitik.

Lyckas USA fånga Saddam kan framgången tillfälligt tysta kritiken mot Bush.

Kanske ända fram till november 2004.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM