"Åsnes bok utsätter oss för livsfara"

Bokhandlaren i Kabul ska stämma författaren

1 av 2 | Foto: VG
Ångrar sig Åsne Seierstad ångrar att hon inte lät Shah Mohammad läsa boken som bygger på hennes vistelse hos honom och hans familj. Men hon står fast vid att allt hon skrivit är sant.
NYHETER

Åsne Seierstad har gjort succé med sin bok "Bokhandlaren i Kabul".

Nu har bokhandlaren själv läst boken.

Han är chockerad - och fruktar för sin familjs framtid i Afghanistan.

- Jag hatar Åsne väldigt mycket nu, säger Shah Mohammad förtvivlat.

I fem månader bodde den norska krigskorrespondenten och författaren Åsne Seierstad, 33, hos Shah Mohammad, 57, och hans familj i Afghanistans huvudstad Kabul.

I boken "Bokhandlaren i Kabul" berättar hon om familjens liv, speciellt kvinnornas. Och boken har gjort succé - den är såld till 17 länder och har bara i Sverige sålt i över 100 000 exemplar.

Nu har den norska veckotidningen KK sett till att huvudpersonen, bokhandlaren själv, fått läsa boken. Och reaktionen har inte uteblivit.

- Jag ska stämma henne och alla förläggarna för ärekränkning och ryktesspridning, skriver Shah Mohammad i ett e-brev till den norska tidningen Verdens Gang.

Missbrukade gästfriheten

- Hon har missbrukat min kärlek till henne, min gästfrihet och min vänlighet, säger bokhandlaren. Det förvånar mig att Åsne inte har tänkt på konsekvenserna av boken för oss.

Shah Mohammad menar att det hon avslöjar om familjen i boken kan få allvarliga konsekvenser för dem:

- Historien om mina systrar som haft älskare - vilket är mycket skamfyllt för afghaner. Konsekvensen av detta, om deras makar får veta det, är skilsmässa eller död.

En rad andra historier i boken är falska, hävdar bokhandlaren, som aldrig fick läsa boken innan den kom ut, trots att han bett om det.

Åsne Seierstad har tidigare sagt att hon inte trodde att bokhandlaren skulle tycka om vad hon skrev.

Men hon ångrar att hon inte lät honom läsa manuset till boken.

- Jag var i Irak då översättningen var färdig och hade ingen möjlighet vare sig att läsa den eller skicka över den, säger hon till VG.

Boken har ändrats

I förra veckan kontaktade bokhandlaren själv Åsne Seierstad - och den engelska versionen har ändrats efter krav från honom

Åsne Seierstad säger att hon står för boken och att allt i den är sant. I går kväll tog hon kontakt med bokhandlaren i Kabul.

- Jag är säker på att vi ska komma fram till en lösning, säger hon till VG.

Kerstin Nilsson