Sveriges äldsta dammsugare tjänstgör i Norrbotten

NYHETER

HARADS

Sveriges äldsta fungerande dammsugare tjänstgör i Harads i Norrbotten. Rariteten som tillverkades 1925 av Electrolux kan nu beskådas på Tekniska museet i Stockholm, på utställningen ''Mirakelmaskinen - uppfinningen som revolutionerat vardagen''.

Foto: tekniska museet
Curt Lundgrens dammsugare har tjänstgjort i 78 år och fungerar fortfarande.

-Jag hittade den gamla dammsugaren i ett förråd sedan jag blivit ny ägare till den här fastigheten i byn Krokbäcken utanför Harads, berättar Curt Lundgren, som via en tidningsartikel upptäckte att det pågick en tävling om vem som hade Sveriges äldsta dammsugare.

-Den fungerar riktigt bra, men inte suger den lika bra som dagens maskiner, konstaterar Curt Lundgren, som nu kan låta sin gamla trotjänare vila från vardagsstädningen eftersom första pris i tävlingen var en sprillans ny dammsugare.

Elektriciteten hade knappt hunnit kopplas in i hemmen i början av 1900-talet förrän förutseende företagare upptäckte att det fanns pengar att tjäna på att tillverka maskiner som underlättade den trista vardagsstädningen.

Det var den trendmedvetne affärsmannen Axel Wenner-Gren som låg bakom den första dammsugaren. Lux1 hette den första dammsugaren för hushåll som Electrolux lanserade 1912.

TT