Hunden högg rakt i ansiktet

Sexåriga Jade blev biten på skolgården

NYHETER

Inför ögonen på sina klasskamrater blev Jade, 6, svårt biten av en collie.

Attacken inträffade på skolgården.

- Jag blev rädd när blodet sprutade från ansiktet, säger hon från sjuksängen.

Foto: Peter Knopp
NÄSBENET KROSSADES Hunden var kopplad och Jade hade träffat den förut vid skolan, men den här gången högg den när hon försökte pussa den. "Jag förstod att den bitit mig men jag blev inte rädd förrän jag såg hur blodet sprutade", berättar hon.

Jade Maher Bastos älskar djur och mest av allt hundar. Collien som kom till hennes skolgård känner hon väl.

- Jag har pussat på den många gånger förut. Men den här gången gick det inte, säger hon.

Ville bara hälsa

Hunden var med sin matte som skulle hämta ett barn på skolan. Den var kopplad och ägaren höll ordentligt i kopplet när Jade kom fram.

- Jag höll fram handen så att den kunde komma fram och hälsa. Först slickade den på min hand och då klappade jag den på ryggen. Sedan när jag skulle böja mig fram och pussa den så bet den mig i ansiktet, säger Jade.

Hon tänker efter noga när hon berättar, väljer sina ord med omsorg.

"Blodet sprutade"

- Den skällde. Jag förstod att den bitit mig men jag blev inte rädd förrän jag såg hur blodet sprutade. Jag såg hur hundens matte slet i kopplet och slog hunden. Hon drog den i örat.

Jades mamma Anna Maher berättar att hundens käkar krossade flickans näsben. Flickan opererades i går natt på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

- Jag trodde att jag skulle svimma när jag fick se henne. Hon var täckt av blod. De har byggt upp näsryggen så att den inte faller ihop. Trots att de varit mycket noggranna finns det risk att hennes ansikte aldrig blir helt återställt, säger hon.

Händelsen bekräftas av Mikael Lindgren, biträdande rektor på Blackebergsskolan, som polisanmält det inträffade.

- Det är absolut förbjudet att ta med sig hundar in på skolgården, även om de är kopplade. Att hunden aldrig varit aggressiv förut har inte med saken att göra, säger han.

Aftonbladet har talat med hundens ägare. Hon är förtvivlad över det som hänt och tog redan i går kväll hunden till veterinär för undersökning.

- Det finns inga ursäkter men jag vill i alla fall försöka ta reda på varför han gjorde så. Han har aldrig bitit någon förut, säger hon.

Har munkorg

Hunden har nu munkorg på sig när han är ute. Ägaren hoppas att det ska räcka, men om polisen kräver att hunden avlivas så blir det så.

- Vi älskar den där hunden men måste jag ta bort honom så gör jag det, säger hon.

Jade Maher vet i alla fall vad hon tycker:

- Den får aldrig mer komma till skolan. Och den får inte gå lös. Och så borde bara vuxna få gå ut med den, säger hon.

Därför går en "snäll" hund plötsligt till attack

Olle Castelius