Blair: Jag tar på mig ansvaret

Premiärministern slapp de tuffa frågorna om manipulerade Irak-bevis

1 av 2 | Foto: AP
BRITTERNA KÄNNER SIG LURADE Under förhören i går tog Tony Blair indirekt på sig en del av skulden för att vapenexperten David Kelly utsattes för en sådan press att han tog livet av sig. Men uppståndelsen kring rättegången handlar om mer än så: britterna känner sig lurade av sin premiärminister som anklagas för att ha överdrivit hotet från Irak för att få stöd för ett krig.
NYHETER

En förväntad ödesdag för Tony Blair slutade i en antiklimax.

Avspänd och väl förberedd efter flera dagars "coaching" hade Blair inga problem att parera frågor om vapenexperten David Kellys död.

De brännande frågorna om hur han överdrev Iraks farlighet ställdes aldrig.

Blair gjorde vad han kunde för att rädda sin karriär. För stunden kommer kraven på hans avgång att dämpas om än inte försvinna.

Han inledde med att följa alla smarta pr-rådgivares råd till sina klienter: skyll inte ifrån dig.

- Jag tar på mig ansvaret för att David Kellys namn kom ut, sa Blair.

Därmed tog han indirekt på sig en del av skulden för att Kelly utsattes för sådan press att han valde att begå självmord.

Manipulerade bevis

Normalt hade premiärministern aldrig blandat sig i ett sånt här ärende. Att det blev så berodde på BBC:s anklagelser om att Blairs närmaste man, presschefen Alastair Campbell, manipulerat bevisen om Iraks farlighet.

Huvudintrycken efter Blairs vittnesmål är två:

Kelly blev en bricka i kriget mellan BBC och Blair. Regeringen gjorde inget för att skydda Kelly. Tvärtom lät Tony Blair "outa" honom. Premiärministern skyllde på att namnet ändå kommit ut och att han inte ville anklagas för mörkläggning.

Blair är besatt av att försöka kontrollera mediebilden av sin egen regering.

Hutton-utredningen är inne på sin fjärde vecka och har rönt samma intresse i Storbritannien som utredningen om Palmemordet i Sverige. Tv-kanaler hyr in skådespelare som spelar upp hela förhören ord för ord eftersom de inte sänds i tv. Varje mening granskas med lupp av kommentatorer och experter.

En vapenexperts självmord är inte hela förklaringen till uppståndelsen. Formellt är domare Lord Brian Huttons uppgift att granska omständigheterna kring att David Kellys namn blev offentligt. I verkligheten är det Blairs Irak-politik som dragits inför domarskranket.

Rentvådde sig inte

Kelly - en av världens främsta experter på Iraks massförstörelsevapen - talade vid olika tillfällen med tre BBC-journalister och hävdade inför alla att regeringen manipulerat en rapport om Irak i syfte att stärka argumenten för krig.

Den stora majoritet britter som var emot ett Irak-krig utan FN:s godkännande kände sig lurade av Blair.

Även om inga bevis mot Blair kom fram i går gjorde labourledaren inte mycket för att rentvå sig.

Blair sa att allt hans presschef gjorde var att "stärka" språket i Irak-rapporten. E-brev från Campbell till underrättelseansvariga ger en helt annan bild. Bland annat begärde Campbell att den ursprungliga uppgiften att det skulle ta Irak fem år att skaffa kärnvapen skulle ändras till två år.

Blair nämnde inte att han långt innan rapporten offentliggjordes tydligt deklarerade hur farlig Saddam var för omvärlden. Karriärsugna experter i underrättelsetjänsten kände åt vilket håll vinden blåste.

Räddade sitt jobb

Ingen tvekan råder om att Tony Blair, livligt påhejad av George W Bush, överdrev hotet från Irak.

Massförstörelsevapen i mängd existerade inte.

Saddam hade ingen möjlighet att attackera västvärlden.

Irak stod inte på tröskeln till att skaffa kärnvapen.

Hans Blix och hans vapeninspektörer kunde ha fortsatt jobba många månader till utan att Irak attackerat vare sig sina grannar eller västvärlden.

Även om Blair räddade sitt jobb i går kommer han aldrig att kunna radera ut den sanningen ur folks medvetande.

Wolfgang Hansson