30-gräns - då blir det kö till böteslapparna

Många kör för fort utanför skolorna

Foto: PETER KNOPP
många kör för fort På en timme fastnade 30 fortkörare i polisens fartkontroll utanför Gärdesskolan på Östermalm i Stockholm. Av dem körde fem över 50 kilometer i timmen - trots att gränsen är 30 - och mister körkortet.
NYHETER

Det är lika illa varje år.

Skolorna börjar - och bilisterna kör för fort.

På en timme i går förlorade fem förare körkortet utanför Gärdesskolan på Östermalm.

- Det är bedrövligt att de aldrig lär sig, säger trafikpolisen Lars Neumann.

Vid många skolor markeras 30-gränsen inte bara med skyltar utan målas på gatan.

Valhallavägen vid Gärdesskolan är en av Sveriges mest kända 30-sträckor. Det var här som förre rikspolischefen Björn Eriksson, numera landshövding i Östergötland, åkte fast för fortkörning.

Han är inte ensam. Genom åren har hundratals blivit stoppade av polisen för att de gasat på alltför mycket. Några mer än andra - toppnoteringen hittills är 90 kilometer i timmen!

Måste höja gränsen

Så fort gick det inte i går när Aftonbladet följde polisens kamp mot fartsyndarna. Nio polismän deltog i kontrollen och de hade fullt jobb hela tiden.

Bil efter bil vinkades in. Ett tag var kön vid rapporteringen så lång att polisen tvingades höja "lägsta gränsen" för att hinna fylla i pappren och skriva ut böter.

- Vi kunde ha tagit många fler men då hade vi själva utgjort en trafikfara med alla stoppade bilar omkring oss, säger Lars Neumann som ledde hastighetsövervakningen.

Totalt stoppades 30 förare för fortkörning, av dem förlorade fem körkortet. Mest bråttom hade en taxichaufför som körde 59 km/tim. Att yrkesförare struntar i 30-skylten upprör Lars Neumann extra mycket. De borde i stället vara ett föredöme för andra i trafiken, tycker han.

"Det var klantigt"

Pontus körde 39 km/tim:

- Det var klantigt. Jag vet att det är 30 här men satt i andra tankar. När jag såg de andra bilarna bromsa in var det för sent"

Riktigt illa gick det för föraren i en minibil, typ EU-moppe. Trots att "bilen" inte ska gå att framföra fortare än 45 km/tim kom den ångande i 57. Föraren saknade dessutom körtillstånd, körkort behövs inte.

Polisen tog in fordonet för kontroll. Föraren riskerar dryga böter för fortkörning, olovlig körning och olaglig trimning.

Så mycket kostar det

Skolor med extra hastighetskontroller

Sven-Anders Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM