Kramen kan fälla Anna Lindh

Avgångskrav efter hennes debattutspel med Ericssons koncernchef

NYHETER

Transports ordförande kräver att utrikesminister Anna Lindh ska avgå.

Orsaken är det debattutspel som statsrådet gjorde tidigare i veckan tillsammans med Ericssons koncernchef Carl-Henric Svanberg.

Foto: PRESSENS BILD

– Det hon gjorde nu är ett sådant utspel att hon inte längre har någon trovärdighet, säger Transportarbetareförbundets ordförande Per Winberg till Svenska Dagbladet.

I debattartikeln skriver ministern och direktören att storföretagen kommer att lämna landet av rationella skäl om det blir ett nej till euron den 14 september.

”Det är ofrånkomligt att svenska och utländska företag då i varje läge skulle överväga att förlägga produktionen utanför Sverige – ett rationellt beteende i den situationen. Det kommer inte att hända över en natt men den långsiktiga utvecklingen, vid ett nej till euron, är ofrånkomlig.”

"Ifrågasätta omdömet"

I samband med att debattartikeln publicerades höll statsrådet och Ericssonchefen en gemensam presskonferens där de utvecklade sitt resonemang.

Det var samband med den presskonferens som bilderna på den hjärtliga omfamningen togs.

– När socialdemokratiska regeringsledamöter sätter sig i knät på kapitalet måste man ifrågasätta omdömet att föra landets politik, säger Vinberg till SvD.

Andra tunga namn inom fackföreningsrörelsen ställer sig emellertid bakom Anna Lindhs utspel, bland andra Industrifackets ordförande Leif Ohlsson och Metalls ordförande Göran Johnsson, som inte anser att avgångskraven är vädra att tas på allvar.

- Jag tror faktiskt inte att han har en majoritet av Transportmedlemmarna med sig i kravet på att hon ska avgå, säger Göran Johnsson till TT.

"Måste finnas samarbete"

Han anser att Lindh och Ericssonchefen har ett ansvar att föra fram sin uppfattning om det positiva med en anslutning till euron, men också en skyldighet att beskriva de negativa följderna av att säga nej.

- Det är helt rätt att man gör det i ett land som Sverige med det samarbete som måste finnas mellan regeringen och företagarna, säger Johnsson.

Tidigare artiklar

Fredrik Rundkvist, TT