Metall till attack mot Transportordföranden

Metallbasen försvarar Lindh

NYHETER

Transportordföranden Per Winbergs avgångskrav på Anna Lindh är inte värt att ta på allvar, anser Metalls ordförande Göran Johnsson.

- Jag tror faktiskt inte att han har en majoritet av Transportmedlemmarna med sig i kravet på att hon ska avgå, säger Göran Johnsson till TT.

Han anser att Lindh och Ericssonchefen har ett ansvar att föra fram sin uppfattning om det positiva med en anslutning till euron, men också en skyldighet att beskriva de negativa följderna av att säga nej.

- Det är helt rätt att man gör det i ett land som Sverige med det samarbete som måste finnas mellan regeringen och företagarna, säger Johnsson.

Han deltog på fredagsmorgonen på en pressträff tillsammans med företagsledaren Carl Bennett, infrastrukturminister Ulrica Messing, socialdemokraternas ja till EMU-general Anders Sundström samt Saco:s ordförande Anna Ekström.

Budskapet på träffen var att en övergång till euron är viktigt för det svenska näringslivet, liksom samhällsekonomin.

Göran Johnsson anser att fler av LO-ordförandena, de som inte redan har sagt var de står i EMU-frågan, borde tala om vad de tycker.

- Det är viktigt att fler fackliga ledare både lokalt och centralt bekänner färg, säger Johnsson och menar att det är ett bra ledarskap att tala om var man står.

TT: Borde Ylva Thörn, Kommunals ordförande, tala om var hon står?

- Det vore väldigt bra, utifrån mina utgångspunkter, om hon talade om vad hon tänker rösta på, säger Johnsson.

Kommunal har beslutat att förhålla sig neutralt inför omröstningen och Ylva Thörn vill inte svara på frågor om hur hon ställer sig. Samtidigt är Kommunal ett av de LO-förbund som accepterat uppgörelsen mellan LO och socialdemokraterna om vilken finanspolitik som bör föras om Sverige blir medlem fullt ut i EMU. Den uppgörelsen säger att ett medlemskap vore bra för Sverige och skulle kunna ge lägre priser och högre tillväxt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM