"Verkligheten var värre än i tv-filmen"

Gisslan berättar om dramat på Norrmalmstorg

NYHETER

Dramat i banken på Norrmalmstorg höll hela Sverige i spänning under sex dagar.

I kväll sänder SVT en tv-film om historien.

- Verkligheten var värre, säger en av kvinnorna som hölls gisslan.

Den 23 augusti 1973 klev den kpistbeväpnade rånaren Jan-Erik Olsson  in på Kreditbankens kontor på Norrmalmstorg i Stockholm.

Det blev upptakten till det mest uppmärksammade kriminalfallet i Sveriges historia.

Kristin Enmark var en i gisslan.

Hon kan fortfarande känna vanmakten - men efter 30 år ser hon dramat mest som en upplevelse.

  Kristin Enmark var 23 år när hon tillsammans med tre andra anställda i dåvarande Kreditbanken togs som gisslan av rånaren Jan-Erik Olsson på förmiddagen den 23 augusti 1973.

  Dramat har på nytt uppmärksammats genom två tv-program som Sveriges Television visat och visar under helgen. Spelfilmen om Norrmalmstorg sändes på fredagskvällen och har kritiserats hårt av en av huvudpersonerna i gisslandramat, nämligen Clark Olofsson. Han anser att filmen inte stämmer överens med verkligheten.

  Det andra programmet är en dokumentär som visas på söndag och som innehåller intervjuer med bland andra gisslan Kristin Enmark och Birgitta Lundblad samt Jan-Erik Olsson och Clark Olofsson.

En upplevelse

  Kristin Enmark känner fortfarande rädslan,vanmakten, mörkret och borrningarna från det nästan sex dygn långa dramat.

  - Jag bär med mig detta inte som ett problem utan som en upplevelse som jag lärt mig hantera. Jag minns mest när gasen släpptes in för då trodde jag att Janne skulle skjuta oss, berättar Kristin Enmark för TT.

  Hon anser inte att spelfilmen visar hela sanningen.

  - Det var inte så roligt som det beskrivs i filmen. Allt var värre, säger hon.

  Såväl hon som Birgitta Lundblad tillbakavisar påståenden om att gisslan skulle ha känt sympati för Jan-Erik Olsson och Clark Olofsson.

  - Sitter man instängd i ett rum och inte kan ta sig ut måste man göra det bästa av situationen. Det betyder inte att man sympatiserar med någon.

Trollband Sverige

  -Vi ville bara komma ut och överleva. Då tvingas man rätta sig i vad rånaren tycker och säger, säger Birgitta Lundblad till TT.

  Hon är mycket förvånad över att råndramat fortfarande väcker intresse.

  - När jag kom ut ur bankvalvet trodde jag att det här snart skulle vara glömt, men min mamma sade att jag skulle få leva med detta livet ut och det stämmer, fortsätter hon.

  När Jan-Erik Olsson steg in på Kreditbanken krävde han tre miljoner kronor, en flyktbil och att den då redan kände förbrytaren Clark Olofsson skulle föras från fängelset till banken.

  Jan-Erik Olsson skottskadade flera polismän. Regeringen och polisledningen höll ständiga krismötet. Dramat trollband Sverige och gav eko utomlands.

  Efter nästan sex dygn gav Olsson upp och gisslan släpptes.

Fakta om dramat

TT