Bomben bäddar för religionskrig

Olyckskorparna kan få rätt om Irak

1 av 2 | Foto: PRESSENS BILD/EPA
risk FÖR MER VÅLD Bilbomben som exploderade utanför en av de heligaste platserna för världens shiamuslimer - kalifen Alis gravmonument i Najaf - dödade minst 80 personer och skadade över 200.
NYHETER

80 döda är illa nog.

Men bomben som också tog den religiöse ledaren Mohammed Baqir al-Hakims liv kan döda betydligt fler.

Risken ökar nu för ett religionskrig mellan olika muslimska grupper.

Våld mot amerikanska trupper och utländska hjälparbetare har blivit vardagsmat i Irak. Ett vedervärdigt men begripligt våld mot en ockupationsmakt.

Bilbomben mot al-Hakim är på ett sätt mer oroande.

Första impulsen är att rikta misstankarna mot de yngre och mer radikala shiamuslimerna som anklagat al-Hakim och det äldre prästerskapet för förräderi eftersom de till viss del samarbetar med amerikanerna.

Mäktig familj

De yngre vill införa en stat där islam intar en mer central roll och omedelbart kasta ut alla "otrogna".

al-Hakims bror Abdel-Aziz al-Hakim ingår i den amerikanska interimsregeringen för Irak. al-Hakim-familjen är en av de mäktigaste shiafamiljerna i Irak vilket givetvis kan reta avundsjuka rivaler.

Förra veckan placerades en bomb utanför Mohammed Said al-Hakims hem i Najaf. Han överlevde.

En viktig detalj indikerar dock att det är fel spår.

Kalifen Alis gravmonument i Najaf är den heligaste platsen i Irak för shiamuslimer.

Det är i det närmaste otänkbart att tänka sig att rivaliserade grupper direkt efter fredagsbönen skulle vara beredda att skända helgedomen för att komma åt sina motståndare.

Tänkbara grupper

Troligare är att de skyldiga finns i någon av två andra grupper.

Saddamtrogna element. De har intresse av att underblåsa kaoset i landet, visa att amerikanerna inte klarar att upprätta lag och ordning. Saddam utsatte shiamuslimerna för brutal förföljelse och många mördades. al-Hakim förföljdes av Saddam och levde de senaste 20 åren i exil i Iran.

Fundamentalistiska muslimer med anknytning till al-Qaida. Senaste tiden har Irak blivit en magnet för terrorister. Allt som undergräver förtroendet för USA spelar dem i händerna. Våld tenderar att driva vanligt folk till extrema grupper.

Hämndbegär

Hat, förvirring och hämndbegär uppges i går ha präglat stämningen i Najaf. En situation som bäddar för mer våld och i förlängningen kan starta ett inbördeskrig mellan shiiter och sunnimuslimer. Vilket var precis vad många varnade president Bush för när han beslöt att på egen hand starta krig mot Irak.

Ännu en gång ser det ut som om olyckskorparna är på väg att få rätt.

Uppdelat land

Wolfgang Hansson