Tonåring erkände: skapade Blaster.b

FBI grep 18-årig amerikan i hemmet

NYHETER

Dataviruset Blaster.b:s skapare är avslöjad. På fredagen greps han av FBI i sitt hem i Minnesota.

Samtidigt har ytterligare en uppdaterad version av Blaster upptäckts.

Foto: AP
Jeffrey Lee Parsons, 18.

Amerikanska cyberspanare kom 18-åringen på spåren efter att ett vittne kontaktade myndigheterna då han sett honom testköra viruset Blaster.

Tonåringen är nu anklagad för att ha skrivit en version av det mycket skadliga Blaster-viruset. Han är troligen dock inte skyldig till a-versionen av viruset som är det som orsakat mest skada, enligt NBC.

Kontakt med smittade datorer

18-åringen Jeffrey Lee Parson, känd på nätet som "teekid", greps tidigt på fredagen i sitt hem i Hopkings Minnesota.

Enligt uppgifter från de första förhören ska Parson ha erkänt att han modifierat den första versionen av Blaster och skapat viruset Blaster.b.

FBI och Secret Service analyserar fortfarande innehållet i sju datorer som beslagtogs vid en husrannsakan hos Parson tidigare i augusti.

Parson har berättat att hans version av Blaster hade en inbyggd funktion som gjorde att han kunde koppla upp sig mot infekterade datorer vid ett senare tillfälle.

Enligt FBI har minst 7.000 datorer smittats av Parsons virus, skriver New York Post.

Meddelande till Bill Gates

Blaster-viruset, även känt som "Lovsan", spred sig som en löpeld över internet för ett par veckor sedan. Sedan dess har nya versioner av viruset spridits kontinuerligt.

Antivirusföretaget Symantec Corp. tror att olika varianter av Blaster smittat fler än 500.000 datorer världen över.

I en av Blaster-varianterna fanns ett meddelande som hånar Microsofts Bill Gates: "Billy Gates varför gör du det här möjligt? Sluta tjäna pengar och fixa till din mjukvara".

Ny version

På torsdagen upptäcktes Blaster.e, den femte uppdateringen av viruset, enligt antivirusföretaget Symantec.

- Trots att vi inte sett någon nämnvärd ökning i trafiken mot port 135 ligger det på vår bevakningslista, säger Per Hellqvist på Symantec.

Han betonar dock att det enbart rör sig om nivå två än så länge och att man bara fått in rapport om den nya masken från ett fåtal företag.

- De flesta har redan uppdaterat sitt virusprogram och täppt till det säkerhetshål som masken utnyttjar så den kommer förhoppningsvis inte drabba så många, säger Hellqvist.

Viruset angriper främst datorer med operativsystemen Windows XP eller Windows 2000 – andra operativsystem som Linux och Mac OS angrips inte.

Tidigare artiklar

Åsa Asplid, Malin Ekmark