Det här gäller - om kronan blir till euro

NYHETER

Göran Persson är orolig för knytkursen. Det borde fler vara.

Aftonbladet reder ut vad som gäller om kronan för alltid ska knytas mot euron.

I ett uppmärksammat utspel i går meddelade statsminister Göran Persson att det gäller att knyta kronan till euron till rätt kurs - om det blir ja i folkomröstningen.

Knytkursen har stor betydelse. De djupa problemen i Tyskland beror bland annat på att D-marken knöts till en för stark kurs 1999.

I dag är kronan svag, en euro är värd 9:26 kronor. I september för tre år sedan var siffran 8:41 kronor.

Stark krona hotar jobben

Det första som sker vid ett ja är att regeringen och Riksbanken enas om en lämplig knytkurs. En alltför stark krona, runt 8 kronor per euro, kan hota jobben. Det beror på att Sveriges exportföretag förlorar i konkurrenskraft mot grannarna i Euroland.

- Ju starkare kurs desto större risk för nedläggningar i olika industriorter. Det är en balansgång mellan billig öl på Mallorca och trygga jobb i Sverige, säger Dan Andersson, chefsekonom på LO.

Svag kurs - höjda priser

Men en för svag knytkurs är inte heller bra. Det leder till höjda priser. Allmänt stigande priser - inflation - är bra för den med stora lån och dåligt för vanliga löntagare utan fasta tillgångar.

- Knyter man kronan för svagt gynnas låntagarna på bekostnad av spararna och tvärtom, säger Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbanken.

Den slutliga kursen sätts efter förhandlingar mellan finansministrarna i euroländerna och Sverige. De träffas någon dag när finansmarknaderna är stängda för att undvika valutaspekulationer.

Sedan väntar två år i växelkurssystemet ERM2 innan Sverige blir fullvärdig medlem i EMU.

Per-Ola Ohlsson