Både ja- och nej-sidan gillar utspelet

NYHETER

Göran Perssons radiokupp tog ja-partiledarna på sängen.

Men utspelet var välplanerat.

De osäkra väljarna är kartlagda och ska fångas in.

Telefonerna gick varma mellan Göran Persson, ja-partiledarna och Sverige i Europas kampanjkontor i går morse. Direkt efter radiointervjun ringde han Lars Leijonborg (fp).

- Göran Persson förklarade vad som hänt och vad han sagt. Han var naturligtvis angelägen om att det inte blev en splittring på ja-sidan om det här, säger Leijonborg.

Undvika skambud

Perssons nya argument är att även om Sverige säger ja så bestämmer vi själva tidpunkten för inträde. Om stabilitetspakten rasar eller vi får ett skambud på kronan kan vi avvakta.

Sverige i Europa, ja-organisationen, informerades om utspelet på morgonen och Lundgren och Persson talades vid under dagen.

Ja-partiledarna var nöjda med utspelet. Så nöjda att många misstänkte att reportern tipsats om "lämpliga" frågor, vilket regeringskansliet snabbt dementerade.

Svaret var dock långt ifrån ett skott från höften, även om statsministern inte ville erkänna det.

- Nej, nej, nej, det stämmer inte. Jag svarade på en fråga. Jag kan inte styra vilka frågor reportern ställer, säger Persson.

Sanningen är att ja-sidan länge sett problemet med osäkra väljare. Internt opinionsmaterial visar att 40 till 50 procent tror att kronan försvinner vid årsskiftet. Ett lugnande budskap var viktigt.

- Det nya är att Göran lyfter upp det. Lindh har använt argumentet men det har inte kommit ut ordentligt, säger en ja-medarbetare.

Punkterar nej-argument

Femton minuter i radion blev till förstanyhet i varje media. Draget ses redan som nyckeln till en vändning.

- Hela "vänta och se"-argumentet försvinner från nej-sidan. Det tryggaste alternativet blir helt plötsligt ett ja.

Men utspelet kan också vara farligt då det innebär ett erkännande av riskerna med euron. Kampanjledarna är beredda att ta den risken. Detta är deras sista kort i en ja-kampanj som gått i stå. 15 procent skiljer ännu mellan ja och nej.

Näringsminister Leif Pagrotsky låter sig inte övertygas av det nya ja-utspelet.

- Nej, tiden är inte mogen för ett ja och mitt beslut påverkas inte av det här.

Men är det inte bra med ett mellanalternativ?

- Jag ser det inte som ett mellanalternativ. Det finns bara två alternativ: Ja nu eller inte ja nu. Ja är ett oåterkalleligt beslut. Då måste man vara bergfast övertygad och det är inte jag, säger Leif Pagrotsky.

Joachim Kerpner