Persson: Fel att rösta om euron

"Riksdagen borde ha fått avgöra"

NYHETER

Göran Persson tycker att det är fel att folkomrösta om EMU.

Det medger statsministern nu två veckor före valet när de flesta opinionsmätningar pekar mot ett nej.

Göran Persson har ända sedan han blev statsminister tyckt att riksdagen borde få avgöra om Sverige ska gå med i EMU eller inte. Men när Carl Bildt föreslog folkomröstning insåg han att det skulle vara ett politiskt självmord att avstyra en sådan.

- Jag har aldrig varit anhängare av en folkomröstning. När det blev den politiska lösningen tvingas man gilla läget. Men det är absolut ingen idealisk lösning säger Göran Persson i en intervju med Sydsvenskan.

"EMU-frågan borde ha avgjorts i riksdagsval"

Göran Persson tycker att svenskarna borde ha fått ta ställning till EMU som en fråga bland andra i ett vanligt riksdagsval.

- Folkomröstningen blev ett faktum när Carl Bildt 1999 klev upp i kammaren och deklarerade att nu ska vi folkomrösta. Därmed blev alliansen mellan nej-partierna och högern manifest. Den typ av samförstånd vi brukar ha i sådana här frågor var inte längre för handen.

"ECB borde vara mer demokratisk"

I intervjun medger Göran Persson också att det finns nackdelar med EMU.

- Centralbanken ECB är en dåligt genomlyst organisation. Den borde kunna vara mycket mer öppen och demokratisk på samma sätt som den svenska Riksbanken blivit på senare år.

En seger för nej-sidan skulle delvis kännas som ett personligt nederlag för statsministern säger han till Sydsvenskan.

- Jag är djupt engagerad och sliter dag och natt. Jag tror på det. Men vi är fler. Fyra partiledare. Näringsliv. Fackförbund. Så jag känner mig inte ensam.

Johan Kristensen