"Ubåtarna är i ett bedrövligt skick"

Svensk expert är inte förvånad över olyckan

NYHETER

Skrotfärdiga ryska atomubåtar i bedrövligt skick är en känd miljöfara.

Minst 16 gamla kärneaktorer har redan dumpats i Barents hav.

På Svensk kärnbränslehantering är man inte förvånad över olyckan.

Foto: reuters
- De är rädda för att bogsera dem eftersom det finns en risk för att de ska sjunka, säger Bo Gustafsson, expert vid ett dotterbolag till Svensk kärnbränslehantering.

Att ännu en rysk atomubåt sjunkit kommer inte som en överraskning för Bo Gustafsson, arbetande styrelseordförande för Svensk kärnbränslehanterings dotterbolag som sysslar med internationella uppdrag.

-Nej, jag är inte ett dugg förvånad. Det finns ett dussintal ubåtar i regionen där uppe som ligger förtöjda och är i ett bedrövligt skick, säger han till TT.

Bo Gustafsson berättar att han träffat representanter för ryska myndigheter som berättat att de drar sig för att flytta ubåtarna.

-Jag citerar, de är rädda för att bogsera dem eftersom det finns en risk för att de ska sjunka. Ryssarna har sagt många gånger att det här kommer att hända.

Han tror inte att den nu sjunkna ubåtens reaktor innebär någon fara, åtminstone inte på kort sikt.

I Barents hav ligger redan minst 16 reaktorer från ubåtar varav de flesta har dumpats medvetet.

-Det har gjorts många utredningar kring de dumpade reaktorerna i Barents hav och där har man kommit till samstämmiga slutsatser. Uppstår det läckage blir det ett oerhört långsiktigt läckage och utspädningsfaktorn blir enorm. Det finns internationella rekommendationer som säger att det är bättre att ingenting göra utan låta de ligga där, säger Bo Gustafsson.

TT