Oväder i Italien - minst två döda

Byar isolerade efter regnstorm och lerras

Foto: AP/Gert Eggenberger
Norra Italien drabbades av häftigt regnoväder under helgen. I Ugovizza i norra Italien fick människor fly sina hem när lermassorna nådde staden.
NYHETER

Efter rekordhettan kom översvämningarna.

Regnstormar och lerras har drabbat både Italien och Österrike och minst två personer har omkommit.

Sommarens torka ersattes med massiva regnskurar när himlen öppnade sig och vräkte ner vatten.

Regnet orsakade på lördagen både översvämningar och lerras i gränsområdet mot Österrike med svåra trafikproblem som följd.

Helgfirande arbetare fastnade i enorma köer på väg från Österrike hem till Italien och väntetiden vid tullstationen på lördagen var minst tre timmar, uppger en italiensk motororganisation för nyhetsbyrån Ansa.

Regnet påverkade även trafiken i Österrike. På stora motorvägen A10 mot Tyskland rapporterades kilometerlånga köer som stått still i upp till två timmar.

Flera byar i provinsen Udine i norra Italien isolerades helt och kunde bara nås med helikopter eller till fots.

Vatten och forsande lera svepte med sig allt i sin väg, inklusive räddningsfordon och många fastigheter har skadats.

Både el- och teleförbindelserna i området bröts, liksom järnvägsförbindelsen mellan Italien och Villach i Österrike, uppger AP.

De flesta vägar i området uppges vara ofarbara. Många hus har skadats svårt och minst två personer har omkommit i ovädret, uppger AP..

- Skadorna beräknas kosta miljoner euro, kanske en miljard, säger en officiell representant för regionen.

På fredagen evakuerades 200 bybor från Pontebba och Dogna, som senare isolerades helt.

I södra Italien rapporteras om fortsatt torka och hetta. Calabrien, Puglia och Sicilien stektes och de kraftiga vindarna från Afrika gav flera skogsbränder ny näring.

På Sicilien kunde ett tusental semesterfirare återvända till sina hotell på lördagen efter att ha evakuerats undan röken från en brand i ett naturreseravat.

Caroline Olsson