Två anhållna efter vapenrazzia

Vapen, minor och handgranater hittades

NYHETER

Två män har anhållits efter en stor vapenrazzia utanför Stockholm.

Polisen hittade förutom en mängd skjutvapen även minor och handgranater.

Flera vapen har militärt ursprung.

Polisen slog till mot två adresser i Vårby Gård söder om Stockholm natten mot lördag och fann en stor mängd vapen och ammunition.

-Vi prioriterar det här ärendet och kommer att jobba med det dygnet runt, säger Fredrik Gårdare, chef för Södertörnspolisens särskilda gänginsats, till TT.

Det var poliser vid den enheten som gjorde tillslaget, och nu utreder ärendet.

Husrannsakningarna började efter att polisen grep männen, 34 och 27 år gamla, drygt en halvtimme före midnatt på fredagskvällen. Männen misstänktes för skottlossning, som polisen fått larm om i området.

Gripandet väckte polisens intresse för ett förråd och en bil. Vid genomsökningen hittades de gömda vapnen. En del av tiotalet vapen kan ha militärt ursprung och i gömmorna fanns också minor och handgranater.

Fredrik Gårdare är, med hänvisning till förundersökningssekretess, mycket knapp i sina kommentarer. Han säger att utredningsläget är väldigt känsligt.

TT: Kan det bli fler gripanden?

-Det är sådant som vi undersöker, säger Gårdare.

Under natten till lördagen anhölls de båda männen av jouråklagare.

-De är misstänkta för grovt vapenbrott, säger Bo-Thomas Olsson, stationsbefäl vid Södertörnspolisen, till TT på lördagsförmiddagen.

Han vill inte säga om vapenfynden eller de gripna männen hade något att göra med skottlossningen. Men inga uppgifter har nått polisen om några skadade.

Polisen vill inte mer i detalj berätta om vilka slags vapen som hittats, om de gripna männen är kända för tidigare brottslighet, om de var beväpnade vid gripandet eller var de är hemmahörande.

TT