"Nej till euro gäller i sju år"

Persson och Leijonborg förtydligar EMU-tidtabell

Foto: ULF HÖJER
ny chans 2010 Folkpartiledaren Lars Leijonborg och statsminister Göran Persson är överens. Det kan inte bli en ny folkomröstning om euron förrän tidigast 2010.
NYHETER

Ett nej den 14 september betyder att Sverige står utanför EMU under kommande två mandatperioder. Senast 2010 kan en ny folkomröstning hållas.

Det skriver Göran Persson och Lars Leijonborg på DN Debatt i dag.

EMU-debatten sköljer över Sverige. Beskyllningar, motbeskyllningar och oväntade utspel dominerar nyhetsrapporteringen.

Vi kan gå med 2006

Ett ja i folkomröstningen innebär att Sverige går med i EMU tidigast 2006.

Men vad innebär egentligen ett nej?

Det försöker statsminister Göran Persson och folkpartiledaren Lars Leijonborg reda ut på Dagens Nyheters debattsida i dag.

De skriver bland annat:

"Vår bedömning är att ett nej till euron kommer att gälla både över denna och nästa mandatperiod. Det betyder att frågan tidigast kan aktualiseras på nytt 2010.

Skulle det då hållas en andra folkomröstning som gav ett ja, krävs ytterligare några år mellan omröstning och ett faktiskt införande av euron. Ett nej gäller alltså i praktiken minst fram till 2013."

"Det är inget nytt"

- Jag har inte hört de här årtalen tidigare men har räknat med att ett nej i folkomröstningen kommer att stå sig i många år, säger Georg Andersson, landshövding i Västerbotten och styrelseledamot i Socialdemokrater mot EMU.

Varför gör Leijonborg och Persson det här utspelet just nu tror du?

- Antagligen för att förtydliga det de sagt tidigare. Men jag tror inte att det här är någonting som de tjänar på, säger han.

Vad tycker du om deras tidsgränser?

- Det är inget nytt utan ungefär vad jag har räknat med tidigare.

Andreas Utterström