Miljonvinster drogs tillbaka av Bingolotto

Spelarna fick bara tusen kronor i presentkort - nu stäms företaget

1 av 4 | Foto: Kristin Lidell
Miljonmiss Dragningslistan skickades ut till återförsäljare av bingolotter i början av september 2001. Där står att kod H6 ger en vinst på två miljoner. Det var också det besked som ett antal vinnare fick när de ringde Bingolotto för att kontrollera sina lotter. Men dragningslistan var felaktig och H6 gav i stället ett presentkort värt 1 000 kronor på Guldfynd. Nu stäms företaget Folkspel som äger Bingolotto.
NYHETER

Tre bingolottospelare fick besked att de vunnit 2 miljoner var. Sedan ändrade sig Bingolotto - vinsten var bara 1 000 kronor.

Nu stämmer de besvikna spelarna företaget.

- Min klient har liksom de två andra först fått ett besked från Bingolotto om att hon vunnit två miljoner kronor på Bingolottos julkalender. Därefter har de fått motbesked. Vinsten var enligt Bingolotto i själva verket bara tusen kronor, säger advokat Björn Strümpel som är ombud för en av de drabbade.

Enligt stämningsansökan köpte kvinnan fem Bingolotto-julkalendrar i november 2001.

Eftersom kvinnan arbetar på ett ställe som är auktoriserad återförsäljare av bingolotter, fick hon redan i augusti tillgång till en dragningslista för julkalendern. Där stod att lotter med koden H6 gav en vinst på två miljoner kronor.

På sin födelsedag den 30 november 2001 kontrollerade hon via kontrollrutan på respektive lott om hon vunnit något. Kvinnans glädje blev stor då hon skrapade fram H6 på en av lotterna.

Hon tog kontakt med Bingolotto som gratulerade henne till vinsten och förklarade hur utbetalningen skulle gå till.

Ingen högvinst

Senare samma dag fick hon ett e-brev där Folkspel, som äger Bingolotto, påstod att kvinnan inte var berättigad till någon högvinst utan endast varor för tusen kronor på Guldfynd.

Förklaringen var att det på dragningslistan blivit omkastat vad koderna betydde. Det var koden H1 som gav 2 miljoner.

Bingolottos spelföreståndare Leif Flatow menar att spelarna har sig själva att skylla:

- Om de kontrollerat lotterna på konventionellt sätt hade de märkt att vinsten var tusen kronor. Det är inte meningen att man ska skrapa kontrollrutan hur som helst. Det var heller inget fel på lotterna.

Men dragningslistan visar ju att H6 ger en vinst på två miljoner?

- Det är ingen dragningslista, det är ett informationsmaterial. Det har blivit fel i informationsmaterialet.

Informationsmaterialet ställdes ju samman i augusti. Hur kommer det sig att det tog så lång tid innan felet upptäcktes?

- I början av december märkte vi att det ringde osannolikt många som hade koden H6. Det var väl en fem-sex stycken.

Bingolottos personal gratulerade ju samtliga till vinsten och pratade om utbetalningen, visste de inte om felet?

- Nej, det var som sagt fel i informationsmaterialet.

Har du någon förståelse för besvikelsen hos dem som gick miste om vinsten?

- Jo, det har jag. Men det var ingen vinst på lotterna.

Det är inte första gången det strular när det gäller vinster på Bingolotto. 1995 skickades en felaktig dragningslista ut till landets alla återförsäljare. Vinstsiffrorna hade kastats om för bingojack och vinsten på 5 000 kronor betalades ut till båda numren.

Stod för felet

Då sa byrådirektör Lewi Ohlson som skötte den helgens dragningar:

- Vi har gjort fel inom vår administration och då får vi stå för det. Det här handlar om lotteriets trovärdighet. Gör vi ett fel ska vi naturligtvis stå för det.

Men Leif Flatow menar att händelserna inte går att jämföra:

- När det gäller efterhandsdragna lotterier och vi gör fel i dragningslistan är det en sak. Då kan vi från fall till fall kompensera. Men när det gäller förhandsdragna lotter är det annorlunda. Finns det ingen vinst på lotten så gör det inte.

Anna Lindström