Granater och minor gömda i köpcentrum

Polisen ryckte ut efter skottlossning - fann vapenlager

1 av 2 | Foto: peter knopp
Sprängmedel Polisen gjorde sig redo att gripa männen när de lämnade puben. Under samma kväll tittade polisen närmare på en bil och ett förråd med anknytning till de misstänkta. Det blev jackpott. Bakom den oansenliga lagerdörren fanns en stor vapengömma med automatvapen, minor och granater.
NYHETER

De två männen greps misstänkta för skottlossning.

Något som visade sig vara en ren lyckträff för polisen.

Alldeles i närheten - vid ett köpcentrum - hade de en stor vapengömma med automatvapen, minor och handgranater.

Männen sitter nu anhållna för grovt vapenbrott.

Sammanlagt har tre män, på söndagen en 41-åring, anhållits i härvan.

-Under natten till i dag greps ytterligare en man. Han har anhållits av åklagare, misstänkt för grovt vapenbrott, säger Magnus Lundgren,kriminalinspektör vid Södertörnspolisen, till TT.

- Vi ser allvarligt på detta och jobbar dygnet runt, säger Fredrik Gårdare, chef för Södertörnspolisens särskilda gänginsats, som har hand om ärendet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet stod polisen beredd när männen lämnade en pub en halvtimme före midnatt i fredags kväll. Männen, 27 och 34 år, greps misstänkta för skottlossning i ett bostadsområde nära Vårby Gård i södra Stockholm. Flera boende hade larmat polisen.

- Jag gick över gården när jag hörde tre skarpa skott som ekade mellan husen. Jag ringde polisen direkt, säger Nina, en av de boende.

Handgranater

Polisens misstankar riktades tidigt mot två män, väl kända för tidigare brott.

Under själva gripandet väcktes polisens intresse för en bil och ett förråd med anknytning till männen. Bakom en anonym grå förrådsport i anslutning till ett köpcentrum hittades olika typer av skjutvapen, minor och handgranater.

Militärt ursprung

Polisen är mycket förtegen om beslaget men enligt uppgifter till Aftonbladet är det omfattande. Flera av vapnen tros ha militärt ursprung.

Företagare i det köpcentrum där tillslaget gjordes, är chockade.

- Jag vet vilka som har förrådet. Aldrig kunde jag tänka mig att det fanns en massa sprängmedel där, säger en man som vill vara anonym.

Utredningen fortsätter under helgen. Eventuellt kan fler personer vara inblandade.

Fler tillslag är enligt polisen aktuella.

Ingen skadades under skottlossningen.

Annika Sohlander