Svensk bedragare greps i Manilla

Lurade pengar av turister

NYHETER

Först slog han sig i slang med landsmän som turistade i Manilla.

Sedan ringde han deras anhöriga i Sverige, sa att han jobbade på ambassaden och att släktingen behövde pengar efter en olycka.

Nu har den 40-årige svensken gripits på ett hotell i Manilla.

Den misstänkte bedragaren häktades i sin frånvaro vid Stockholms tingsrätt redan i januari i år.

Mannen, som är i 40-årsåldern, anklagas bland annat för att ha lurat pengar av anhöriga till svenska turister i Filippinerna.

- Enligt uppgifter vi har så har han befunnit sig där en längre tid. Men huruvida han är bosatt vet vi inte, säger Jan Janonius vid UD:s presstjänst.

Just nu förhandlar Interpols enhet i Stockholm med Manilla för att få mannen överförd till svenskt häkte.

Mannen har använt sig av en rad olika alias och skaffat information om sina offer genom att slå sig i slang med svenska turister i Manilla

Ljög om olyckor

Oroliga mammor och pappor i Sverige har sedan blivit uppringda av mannen, som bland annat utgett sig för att vara tjänsteman på svenska ambassaden.

Mannen har ljugit ihop en historia om en olycka eller akut sjukdom, och att släktingen behöver hjälp ekonomiskt för att kunna betala sjukhusräkningen eller ta sig hem.

Anhöriga har lurats att skicka tusentals kronor via Western Union. Pengarna har tagits ut - och sedan försvunnit spårlöst.

- Den här personen har uppträtt under flera olika namn. Det senaste hände i slutet av förra veckan, säger Jan Janonius vid UD:s presstjänst.

Greps på hotell

Då hade bedragaren kontaktat ytterligare två påtänkta offer, två svenska turister.

Men bägge blev misstänksamma.

- De anade att något var fel och tog kontakt med myndigheterna, säger Jan Janonius.

Mannen greps av polisen på ett hotell i Manilla och befinner sig nu i filippinskt fängelse i väntan på utlämning till Sverige.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM