Haparanda har redan infört euro

Gränsstaden har alltid haft dubbla valutor

1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall
priser i kronor – och euro Kåre Mogemark på ICA-Maxi i Haparanda kan räkna in en tredjedel av dagskassan i euro. Sedan övergången har försäljningen ökat med 15 procent. – Finska kunder tycker att maten är billigare i Sverige, säger han.
NYHETER

En smal älv skiljer Haparanda och Torneå åt. Städerna har hängt ihop i alla tider och få invånare verkar bry sig om att Haparanda faktiskt ligger i Sverige och Torneå i Finland. De gifter sig, skaffar barn och jobbar på bägge sidor om gränsen.

Så när Finland gick över till euro ville inte Haparanda vara sämre. Som enda stad i Sverige införde alla handlare frivilligt euro som valuta.

– Vi har alltid haft dubbla valutor så för oss blir övergången enkel. Vi tömmer bara den högra kassalådan, säger Ulf Samuelsson, chef på Föreningssparbanken.

Familjen Isometsä bor i Haparanda där barnen går på dagis och Marit jobbar i kommunen. Maken Kari är född i Torneå och jobbar kvar på finska sidan.

Familjen har inkomst i både euro och kronor och nu tecknar de även om sitt bolån till euro. Förutom räntevinsten på 0,75 procent hoppas de kunna göra ett kursklipp om Sverige går med.

– Det är klart att det är en chansning. Men vi tjänar på att ha en lägre ränta under tiden. Därför blir inte risken lika stor, säger Marit Isometsä.

Familjen tjänar omkring 25 000 kronor på den lägre räntan, vad valutaklippet kan ge är osäkert.

– Man ska inte spela med sina bolån, det här rekommenderar vi bara till den med euroinkomst, säger Roger Keisu, chef på Handelsbanken.

Än så länge är det därför ganska få som vågat ta lån i euro. Bara 0,2 procent av de svenska bolånen, värda cirka 700 miljoner kronor är eurolån.

Familjen Isometsä har redan gjort ett klipp. I Haparanda kostar hus och bil hälften så mycket som i Finland. Familjen ser också till att handla rätt sak i rätt land.

På ICA-Maxi i Haparanda är varorna prismärkta i euro, matvagnarna försedda med miniräknare och en tredjedel av dagskassan i euro.

Sedan övergången har försäljningen ökat med ungefär 15 procent.

– Finska kunder tycker att maten är billigare i Sverige. Förut gick frukt och grönt ganska dåligt men nu köper de till och med det, säger Kåre Mogemark, ägare, ICA-Maxi.

Haparanda kommun hade stora europlaner och tänkte först erbjuda sina anställda att få lön och betala avgifter i euro. Det visade sig svårare än väntat.

– Det skulle bli orättvist, vissa skulle få löneförhöjning eller rabatt på barnomsorgsavgiften på grund av kursen, säger ekonomichef Allan Fjellvind, Haparanda kommun.

I dag finns euron bara med som en kolumn i kommunens budget. Men om svenskarna säger nej tänker man driva frågan igen. För gränsborna som är vana vid dubbla valutor känns euron varken konstig eller märkvärdig.

– Skillnaden är väl att plånböckerna blir tyngre av alla mynt, säger Allan Fjellvind.

Jessica Ritzén