Bokhandlaren försöker stoppa Åsnes bok

Har anlitat en advokat för att stoppa den engelska utgåvan

NYHETER

Bokhandlaren i Kabul, Shah Mohammed, är inte alls nöjd med hur han och hans familj framställs i den norska journalisten Åsne Seierstads bok.

Nu försöker han stoppa den engelska utgåvan med hjälp av en norsk advokat, skriver Nettavisen.

Foto: verdens gang
Bokhandlaren i Kabul är inte nöjd med hur han framställs i journalisten Åsne Seierstads bok. Nu vill han stoppa den engelska utgåvan.

Det fortsätter att storma kring Åsne Seierstad och hennes bok ”Bokhandlaren i Kabul”.

Advokat Brynjar Meling har enligt Nettavisen fått i uppdrag att försöka stoppa utgivningen boken.

Bokhandlaren Shah Mohammed anser att Seierstad kraftigt missbrukat familjens tillit då hon bodde i Afghanistan och skrev boken.

”Ta tillbaka uppgifterna”

Mohammed menar att bland annat uppgifterna om att hans systrar har haft förhållanden – och historien om ”Jamilla”som ska ha haft en älskare – kan skapa problem för honom och familjen.

– Jag har fått i uppdrag av honom att gå igenom de rättsliga sidorna av saken och se om det är möjligt att stoppa den engelska utgåvan och ytterligare översättningar, säger advokat Brynjar Meling till TV2 Nettavisen.

Förutom ekonomisk ersättning vill Mohammed att Seierstad offentligt ska ta tillbaka en rad påståenden i boken som han menar är felaktiga.

Kommer till Norge

Advokat Meling har ännu inte satt sig in i fallet och det är därför för tidigt att säga när en eventuell rättslig prövning kan vara aktuell.

Shah Mohammed kommer i september till Norge för att diskutera den uppkomna situationen med Åsne Seierstad. Helt klart är att de mindre ändringar som Seierstad gått med på för de afganska och engelska utgåvorna av ”Bokhandlaren i Kabul” inte är nog för att Mohammed ska vara nöjd.

Åsne Seierstad har inte velat kommentera de senaste turerna kring boken.

Tidigare artiklar

Anders Thoresson