Intensiv jakt på Saddam i natt

1 av 2 | Foto: AP
nattlig räd Amerikanska soldater stormade i natt ett hus i utkanten av Mosul i jakten på Saddam Hussein. Lokala irakier har tipsat polisen om var han finns och USA tror sig vara den förre diktatorn i hälarna. Både marktrupper och helikoptrar deltog i sökandet.
NYHETER

NEW YORK

Sent i går kväll jagade amerikanska styrkor Saddam Hussein med helikoptrar och marktrupper i byn el-Arabi, utanför Mosul i norra Irak.

- Han är som Elvis, säger general David Patraeus.

Jakten har varit intensiv kring Mosul eftersom det var där Saddams söner dödades och vicepresidenten greps.

Den senaste tiden har tipsen ökat i omfattning - staden är full av rykten om var Saddam Hussein varit synlig.

Iraks mest jagade man påstås ha setts iklädd arabisk rock, med skägg och solglasögon. Han sägs röra sig mellan olika gömställen i tre olika bilar.

Andra har sett honom sitta på golvet och dela en anspråkslös måltid hemma hos en enkel beduin.

25 milj lockar tipsare

Han har till och med besökt en läkare i Mosul, enligt byskvallret.

- Den här killen är som Elvis, säger general David Patraeus, kommendör för 101:a luftburna divisionen i norra Irak, till AP.

Från hängivna fans som inte kan acceptera att rockkungen är död kommer det då och då rapporter om att han varit synlig på än den ena, än den andra platsen.

Belöningen på 25 miljoner kronor har samma effekt på irakiernas fantasi vad gäller Saddam Hussein. Arméns tipstelefon går varm och soldaterna får ständigt får höra "hemligheter".

- Folk kommer fram och säger "Ge mig 25 miljoner dollar på en gång och jag säger var Saddam är", säger general Patraeus, till AP.

- Vanligtvis skrattar vi inte åt folk. Vi försöker lyssna, men deras berättelser håller bara ungefär 30 sekunder. Vanligtvis är det en vän till en vän till en vän som kanske sett honom bakom en gardin "

Nyhetsbyrån AFP rapporterade i natt att jakten var extra intensiv i staden. Kanske var tipsen om "Sand-Elvis" sanna denna gång.

Ska hämnas

Samtidigt fortsatte över 300 000 shiamuslimer tvådagarsmarschen mot den heliga staden Najaf där de ska sörja den älskade ayatollan Mohammed Baqir al-Hakim, som dödades med 124 andra av bilbomben vid moskén.

- Vår hämnd på mördarna kommer att bli allvarlig, lydde ett handskrivet plakat.

Polis säger att 19 personer är gripna för dådet, de flesta eller alla med kopplingar till al-Qaida.

USA får kritik

Allt oftare framförs nu kritik mot USA för att man inte låter irakier eller irakisk militär delta i landets försvar.

- Ni har eldkraften och rörligheten, vi har lokal kunskap och underrättelse. Bara om vi arbetar som sanna partners kan vi uppnå den seger som är så viktig för våra länder, säger Ahmad Chalabi, ledare för den irakiska nationalkongressen som tillsatts av USA.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM