Fyra gripna för indiska bombdåd

Bomberna i Bombay tog 52 människors liv

NYHETER

Familjen misstänks ha planerat och utfört flera blodiga terrordåd i Indien den senaste tiden.

På måndagen grep indisk polis tre familjemedlemmar samt ytterligare en man misstänkta för förra veckans bombdåd i Bombay då 52 människor dog.

Döms de som skyldiga till dåden riskerar de dödsstraff.

Ett gift par, Syed Rahim, 45 år, och Fahimida Syed Mohammed Hanif, 37 år, deras 18-åriga dotter Farheen Rahim samt en 26-årig man står anklagade för att ha planerat och utfört förra veckans terrordåd då två kraftiga bilbomber exploderade strax efter varandra i Bombays finansdistrikt, uppger AP. 52 människor dog och över hundra skadades i attentaten.

Mor, far och dotter ställdes inför domstol i Bombay redan på måndagen. 26-årige Arshad Ansari befann sig däremot på sjukhus, enligt AP.

Förutom de två bilbomberna är de fyra även misstänkta för att ligga bakom en explosion på en buss den 28 juli i år som dödade tre personer och skadade 31.

De anklagade riskerar att dömas till döden om domstolen finner dem skyldiga till dåden.

- De åtalas för att ha begått terrorhandlingar, säger åklagaren Rohini Salin till AP.

Det var två taxibilar som exploderade den 25 augusti. Den ena bilen stod parkerad i närheten av Gateway of India arch, en av stadens turistattraktioner, och den andra utanför ett stort shoppingscenter.

Taxiföraren i den taxi som stod vid Gateway of India arch överlevde bombdådet. Han har berättat för polisen att två män och en kvinna hyrde honom för att under två dagar visa dem staden.

De indiska myndigheterna anser att pro-pakistanska militära muslimska grupperingar från Kashmir ligger bakom terrordåden. Enligt polisen i Bombay användes sprängmedlet RDX i båda attackerna, ett sprängmedel som ofta används av separatistgerillan i Kashmir.

Åsa Asplid