Dödlig Svarta Änkan i europeiska turistparadis

Giftspindeln har redan dödat två – sjukhusen fruktar fler fall

NYHETER

Den dödligt giftiga spindeln Svarta Änkan tros ha spridits till europeiska turistparadis runt Svarta Havet.

Två personer har dött och elva har förts till sjukhus efter att de blivit bitna av spindlar de senaste två veckorna.

Nu förbereder sig sjukhusen i området för fler fall.

Foto: PETER KNOPP
Svarta Änkan är en av världens giftigaste spindlar.

Tusentals turister åker varje år på semester till badorterna runt Svarta Havet i östra Europa. Nu tros en koloni av den dödligt giftiga spindelarten Svarta Änkan ha etablerat sig i området, skriver den brittiska tidningen Western Daily Press.

Två män har avlidit i området efter att de enligt uppgift blivit bitna av stora svarta spindlar.

De första offret, en 72-årig man från Ovidiu i Rumänien, klagade över smärtor i benet och njurarna efter att han blivit biten i benet när han var ute i trädgården. Strax därefter började han få kväljningar innan han slutligen avled.

Det andra offret var också det en äldre man. 68-årige Petre Duma blev biten på stranden i badorten Eforie Nord drygt tre mil från Ovidiu. Han fick allergisk reaktion av bettet och fördes omedelbart till sjukhus. Två dagar senare avled han.

Värmen ligger bakom

Det är troligen den ovanligt varma sommaren som fört spindlarna till området.

- Torka uppmuntrar den här spindelarten att sprida sig. Jag är övertygad om att det är Svarta Änkan som ligger bakom de här attackerna, säger Costica Adam, arkeolog på Grigore Antipa Natural Science National Museum i Bukarest.

Rumänska myndigheter har försökt tona ner attackerna eftersom man är rädd att det ska påverka landets turistindustri. Man har dock börjat importera motgift och sagt till alla sjukhus och läkare att se upp med spindelbett.

Giftet leder till döden på några timmar

Svarta Änkan är en av världens giftigaste spindlar och finns främst i Nord- och centralamerika samt i vissa delar av Asien. Dess gift innehåller ämnet latrotoxin som angriper kroppens nervsystem. Det kan leda till döden på enbart några timmar. Vanligtvis överlever dock fullt friska människor ett bett om de får sjukhusbehandling.

Det finns en mindre giftig släkting till Svarta Änkan som ibland dyker upp i södra Europa. Experterna tror dock inte att det rör sig om den den här gången.

- Det finns ingen annan spindel som orsakar de symptom vi sett den här gången - illamående, muskelryckningar och, i vissa fall, döden. Det är väldigt ovanligt att ha så många fall på så kort tid, säger Costica Adam.

Tidigare artiklar

Åsa Asplid