Euron helgar medlen…

Vän eller fiende - för ett ja är de beredda att krama vem som helst

1 av 2 | Foto: SCANPIX
LUNDBY-WEDIN & TUNHAMMAR LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin meddelade tillsammans med bland andra Göran Tunhammar, vd i arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, att ett ja i folkomröstningen "ger ökad säkerhet för löntagarna". Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
NYHETER

Man anar en ny, på gränsen till desperat, beslutsamhet på ja-sidan.

Segern i folkomröstningen ska bärgas hem. Kosta vad det kosta vill.

Nej-sidan har levt i den bästa av alla världar. De har knappt behövt röra ett finger. Ändå har opinionsmätningarna gett dem ett stabilt övertag.

Det har lett till att ja-sidan nu tvingas ut i en offensiv som saknar motstycke. Allianser som nyss framstod som omöjliga bildas i stort sett dagligen.

Facken och arbetsgivarna. LO har ingen uppfattning om Sverige ska behålla kronan eller gå över till euron.

Men det hindrar inte LO:s Wanja Lundby-Wedin att tillsammans med tre stora arbetsgivare plädera för ett ja:

- Ett ja innebär också en ökad säkerhet för löntagarna.

Lundby-Wedin är inte bara ordförande i Sveriges största löntagarorganisation. Hon sitter också i socialdemokraternas absoluta topp som ordinarie ledamot av verkställande utskottet.

Där finns inga nej-röstare. Där finns inga neutrala. Där är man för ett ja.

Alltså skriver Wanja Lundby-Wedin ihop sig med Göran Tunhammar, vd i Svenskt Näringsliv. Trots att de normalt står på var sin sida av en ideologisk ravin.

Regeringen och oppositionen. Under moderaternas utdragna ledningskris har folkpartiet axlat rollen som oppositionsledare.

Efter valet förra året försökte Lars Leijonborg (fp) köra ut Göran Persson (s) från Rosenbad. Långt framskridna samtal om att bilda regering fördes med centern, kristdemokraterna och miljöpartiet.

Men nu, när ja-segern står på spel, tvingas Göran Persson att svälja förtreten. Utan minsta problem kampanjar Persson med Leijonborg, en person som Persson i många år beskyllt för att vara en riktig "dysterkvist".

Men är man i behov av hjälp så är man. Och det är Persson. Inte bara med att bärga ja-segern. Utan också med att rätta till gamla misstag.

Persson har sagt att nej-röstare har ångervecka. Får nej majoritet blir det en ny folkomröstning. Det var ett riktigt klavertramp.

Tillsammans med Leijonborg, fast förankrad på andra sidan blockgränsen, försäkrar nu Persson att ångerveckan är ganska lång. Närmare bestämt åtminstone 364 veckor. Tidigast 2010 kan en ny folkomröstning äga rum.

Staten och kapitalet. I åratal har regeringen klagat på Ericsson. Förra statsrådet Ingela Thalén uppmanade till bojkott. Förre vd:n kallades till Rosenbad för att förklara företagets bonussystem.

Men nu är det annat ljud i skällan. I en gemensam artikel hävdar ja-sidans Anna Lindh tillsammans med nuvarande vd:n Carl-Henric Svanberg att ett nej minskar investeringarna i Sverige. Både de svenska och de utländska.

Priset för ja-sidans offensiv kan bli högt. Om det vid 22-tiden den 14 september visar sig att svenska folket trots allt röstat nej är misstroendet monumentalt.

Då meddelar svenska folket att de varken tror på EU, regeringen, riksdagen, ekonomerna eller näringslivet. Då är den svenska demokratin i kris. Rejäl kris.

Lena Mellin