Cristina Stenbeck tror på Björkman

Misstänkt för brott – ändå får finanskungen leda företag

NYHETER

Regeringen ger honom sparken.

Men Cristina Stenbeck, Antonia Ax:son Johnson och Olof Stenhammar låter honom sitta kvar i ledningen för sina bolag.

– Vi har fullt förtroende för Johan Björkman, säger Viveca Ax:son Johnson, Nordstjernan.

Foto: JERKER IVARSSON
BACKAR UPP SIN ORDFÖRANDE Cristina Stenbeck låter finanskungen Johan Björkman sitta kvar i ledningen för förvaltningsbolaget Invik. Trots att Björkman misstänks för både insiderbrott och skattebrott.

Gunnar Lund, biträdande finansminister, ringde igår upp finansmannen Johan Björkman med ett ultimatum: Ta time-out under rättsprocessen eller få sparken.

Finansmannen valde att avgå.

– Jag anser inte att jag gjort något som ger mig anledning att avgå. Till slut är det väl en förtroendefråga och jag är naturligtvis väldigt ledsen för att regeringen inte längre har förtroende för mig, säger Johan Björkman till Ekot.

Stöd av näringslivet

Björkmans sorti från ordförandeskapet i statliga Tredje AP-fonden kom efter nya uppgifter från Ekobrottsmyndigheten kring finansmannens påstådda insider- och skattebrott.

Regeringen ville inte riskera en utdragen rättsprocess och ville också ha frågan löst till dagens styrelsemöte. Därför fick Björkman chans att kliva av under några månader.

– Ingen ska dömas på förhand. Men allmänhetens förtroende för AP-fonden kan rubbas och det vill inte jag riskera, säger Gunnar Lund, biträdande finansminister.

Alla signaler igår visade att näringslivet ställer sig bakom finansmannen som leder styrelsearbetet i flera börsbolag.

– Han kommer att sitta kvar som ordförande i Nordstjernan, säger Viveca Ax:son Johnson.

Beslut om åtal dröjer

– För att citera Gunnar Lund i dag: ”Omsorgen om rättssäkerheten fordrar att ingen döms på förhand och här döms ingen.”

Styrelseordföranden i Persson Invest backade också upp Björkman, som även sitter kvar i Ljungberggruppen och Cristina Stenbecks Invik.

Senare denna månad ska Johan Björkman lämna uppgifter till ekobrottsmyndigheten. Om ungefär tre månader bestäms om åtal väcks.

Här får han sparken

Tredje AP-fonden

...men här får han sitta kvar

Jessica Ritzén

ARTIKELN HANDLAR OM