Alistair, 2, dödades – för en mobiltelefon

Blev offer för gängbråk under semester i Turkiet

NYHETER

Skotske Alistair Grimason, 2, hamnade i vägen när ett gäng brakade samman om en mobiltelefon.

Han träffades av en kula i hjärtat när han låg och sov i sin barnvagn i det turkiska semesterparadiset Foca.

I dag greps Daimi Akyuz, 32, misstänkt för mord.

Alistair Grimason blev 2 år gammal. Barnvagnen han sov i hamnade mitt i skottlossningen mellan två gäng som slogs - för en mobiltelefon.

Familjen Grimason var i Turkiet för att hälsa på mammans släkt. Hans pappa David Grimason, 31, hade återvänt till familjens hem i East Kilbride utanför Glasgow, Skottland, men lilla Alistair och hans mamma stannade några dagar till.

Alistair var tillsammans med sin mamma Ozlem Grimason och mormor på ett på ett kafé i den lilla fiskebyn och semesterorten Foca vid Egeiska havet i västra Turkiet. Pojken låg lugnt och sov i sin vagn.

Plötsligt brakade flera personer samman vid bordet bredvid familjen. De kom i gräl över en mobiltelefon och en av männen slet fram en pistol.

Mannen avfyrade flera skott. Han dödade en man och skadade två andra svårt. I paniken upptäckte ingen att ytterligare ett liv krävdes – mitt i kaoset låg Alistair stilla kvar i vagnen.

Kulan gick rakt igenom hjärtat

Men när mamma Ozlem kom ut upptäckte hon blodfläckarna. En förlupen kula hade träffat Alistair rakt genom hjärtat – han omkom ögonblickligen.

Den turkiska polisen inledde en mycket omfattande utredning och den misstänkte – Daimi Akyuz, 32, – jagades över hela landet. Och på tisdagen meddelade den turkiska ambassaden brittiska medier:

– Den huvudmisstänkte Daimi Akyuz har gripits och brottsmisstanken är mord. Han kommer att föras till rätten och åklagare kommer att utreda händelsen.

Polisen söker fortfarande efter ytterligare en misstänkt.

Jobbar för skärpta vapenlagar

För familjen har förlusten av Alistair blivit ett hårt slag. Ozlem och David Grimason har nu engagerat sig i kampen för att den turkiska staten ska skärpa landets vapenlagar.

Efter mordet sa pojkens farfar David Grimason till Sky News:

– Han var min bäste vän. Jag kan inte ta in det, jag vill bara att allt ska försvinna och att det inte är sant.

Mattias Lundell