Persson kritiserar Tyskland, Italien och Frankrike

”De borde ha gjort mer för att få ekonomin i balans”

NYHETER

Statsminister Göran Persson anklagar de stora euroländerna Tyskland, Frankrike och Italien för att underminera ekonomin i euroländerna - och nejsidan tackar jasidan för ännu ett argument i EMU-kampanjen.

I en intervju i tisdagens Financial Times säger Göran Persson att de tre länderna, som tillsammans svarar för 60 procent av ekonomin inom eurozonen, borde ha gjort mer för att få ekonomin i balans innan euron introducerades.

- Om de hade agerat som Sverige, Finland, Storbritannien och andra under 1990-talet, och förberett sina ekonomier inför nedgången, så skulle vi inte ha haft den här situationen i dag, anser Göran Persson.

Spräckta tak

Det är mindre än två veckor kvar tills svenskarna ska säga ja eller nej till euron. Nejsidan leder i opinionsmätningarna och regeringens jalinje får ingen draghjälp av de senaste rapporterna från Frankrike och Tyskland.

Frankrike meddelade i måndags EU att årets budgetunderskott blir fyra procent av BNP, gott och väl över det tak på tre procent av BNP som gäller enligt EU:s stabilitetspakt.

Samtidigt sade chefen för tyska Bundesbank att Tyskland sannolikt kommer att bryta mot stabilitetspaktens krav för tredje året i rad nästa år.

EU-kommissionens ekonomiske talesman Gerassimos Thomas oroade sig på tisdagen för att Frankrikes växande budgetunderskott kan få hela euroområdets underskott att hamna över EU:s budgettak.

"Erkänner kris"

- Självklart kommer det att ha en effekt på euroområdet i allmänhet, sade han enligt DPA.

Enligt Gerassimos Thomas är det franska underskottet väsentligt högre än vad EU:s finansministrar blev informerade om så sent som i juni.

Nils Lundgren, ordförande för nätverket Europa ja - euro nej, tolkade tacksamt Göran Perssons uttalande i den tunga brittiska finanstidningen, som läses av makthavare från öst till väst:

"Det är bra att Göran Persson erkänner att EMU-projektet är i kris efter bara fyra år. Uttalandet slår hål på jasidans påstående om allt är fri och fröjd i euroland", skriver Nils Lundgren i ett pressmeddelande.

”Nils Lundgren har fel”

Efter ett framträdande på Södertörns högskola avvisade Göran Persson Nils Lundgrens tolkning. Enligt statsministern är det precis tvärt om. De tyska och franska exemplen visar att EMU-systemet inte är i kris:

- Nu när man sitter i lågkonjunkturen är det alldeles uppenbart att övriga Europa inte accepterar att man lånar sig fram i de här länderna, utan man får hålla sig till konvergenskriterierna. Stabilitetspakten fungerar alltså.

Göran Persson menar att Frankrike, Tyskland och Italien har ett stort stöd av stabilitetspakten, som tvingar fram en stram ekonomisk politik.

- Hade vi haft stabilitetspakten i stället i 90-talets början, hade vi aldrig hamnat i vår ekonomiska kris, säger han.

Persson poängterar att man måste skilja på två saker: Kritik mot den ekonomiska politiken i vissa medlemsländer och påståendet att stabilitetspakten inte skulle fungera.

Lars Pedersen/TT