Terrorn dödar fler än kriget

Ständigt nya offer för våld och sabotage i Irak

NYHETER

Freden blev inte slutet på dödandet i Irak.

Terror, våld och sabotage har i stället blivit en del av vardagen.

Här är attackerna som drabbat alla – från soldater till civila.

Sex veckors krig i Irak krävde 115 amerikanska soldaters liv i strid. Men när president George Bush den 1 maj förklarade att ”alla större operationer avslutats” – och deklarerade fred – upphörde inte dödandet.

I slutet av maj konstaterade FN att en humanitär katastrof undvikits, men att faran fanns kvar om inte säkerheten i landet förbättrades drastiskt. I stället har våldsspiralen de senaste veckorna snurrat allt fortare.

Ytterligare två döda i dag

I dag dödades ytterligare två soldater i ett attentat och månaderna av fred har nu krävt 22 FN-tjänstemäns, 11 jordanska ambassadanställdas och 67 amerikanska och 10 brittiska soldaters liv. Och det är dessa dödsoffer det finns statistik över.

Vid sidan av dem har ett stort antal irakiska myndighetspersoner och hundratals civila irakier förlorat livet. Samtidigt har laglösheten brett ut sig och offren är betydligt flera än alla de döda män, kvinnor och barn som hamnat i vägen för terrorattentat eller militärens misstag.

Hjälporganisationer har av säkerhetsskäl inte kunnat arbeta som man önskat. Samtidigt rapporterar människorättsorganisationen Women's Freedom i Irak att över 400 irakiska kvinnor har kidnappats och våldtagits under de senaste fyra månaderna.

Drabbar både myndigheter och civila

De utbredda sabotagen drabbar också både myndigheter och civila. USA har haft stora bekymmer med att få igång den irakiska oljeproduktionen, sedan pipeline efter pipeline sprängts. Och hundratusentals Bagdadbor har blivit utan vatten sedan ledningar sprängts.

Skulden för våldet ligger i många fall hos den framväxande motståndsrörelsen. Amerikanska källor har anklagat Saddamlojala styrkor för en rad attentat, medan andra har tillskrivits utländska gerillamän.

Den svåra bombningen mot fredagsbönen i Najaf krävde minst 83 människors liv. Och samtliga 19 misstänkta som har gripits anklagas för samröre med al-Qaida.

Våld och sabotage

Kriget i Irak tog en dryg månad. Den 1 maj meddelade George W Bush att alla större operationer hade avslutats i Irak.

Men freden blev inte slutet på våldet.

Här är en rad av de attacker och sabotage som riktats mot de allierade styrkorna, de nytillsatta myndigheterna, internationella institutioner och civila irakier:

Mattias Lundell