Hundratals blev matför- giftade på McDonalds

Christian Rost, 21 kräktes våldsamt och hade feber

NYHETER

Christian Rost, 21, beställde sin vanliga McFeastmeny på McDonalds.

Sedan började han kräkas och må dåligt.

Mellan 130 och 150 personer har drabbats av magsjuka efter att ha ätit på McDonalds i centrala Jönköping i lördags.

Foto: HÅKAN FALK
BLEV MAGSJUKA Christian Rost och hans kompis Nils Thunberg blev sjuka av maten de åt på McDonalds i centrala Jönköping. De är två av de hundratals som drabbats av matförgiftning efter att ha ätit på restaurangen.

Christian och några kompisar var på restaurangen vid halvtretiden i lördags eftermiddag.

- På måndagsmorgonen började jag må väldigt dåligt, jag kräktes våldsamt och hade feber. Jag låg däckad hela dagen och kunde inte få i mig någon mat, säger han.

Kompisar sjuka

Först förstod han inte vad som orsakat magsjukdomen. Men efter att ha pratat med sina kompisar, som också varit sjuka, förstod de att det berodde på McDonaldsbesöket:

- Det konstiga var att en tjej som var med och som åt en kycklingburgare inte blev sjuk. Det tyder ju på att det antingen var fel på köttet, eller att en annan ur personalen tillagade just den burgaren.

Christian och hans kompisar är inte ensamma om att ha drabbats av den våldsamma magsjukan.

Gäster hörde av sig

Uppemot 150 personer har blivit sjuka efter att ha besökt restaurangen under lördagseftermiddagen.

Det misstänkta utbrottet av matförgiftning rapporterades av en anställd på McDonalds sedan flera av gästerna hört av sig och berättat om sjukdomen.

Nu utreds händelsen av miljö- och hälsoförvaltningen i Jönköping. De har slagit fast att någon i personalen var magsjuk under den aktuella tiden.

Men livsmedelsinspektör Per Nilsson vid Jönköpings kommun utesluter inte att sjukdomsutbrottet kan ha andra orsaker än ett magsjukevirus bland restaurangens personal.

Tagit prover

- Vi har tagit prover på ett antal insjuknade, bland andra salmonella och vinterkräksjukprover. Vi räknar med att vara klara med undersökningen i slutet av veckan.

Christer Liliegren, ägare till McDonalds i centrala Jönköping, vill inte kommentera magsjukeutbrottet innan utredningen är klar.

- Jag har stor empati för de människor som inte mått bra efter att ha ätit på min restaurang. Men det är viktigt att påpeka att jag tog kontakt med kommunen direkt när jag fick höra om problemet för att en utredning skulle inledas, säger han.

Symptomen hos de drabbade har varit häftiga kräkningar, diarréer och i vissa fall feber. Symptomen har uppträtt cirka ett dygn efter smittotillfället.

Johan Edgar, Anna Lindström

ARTIKELN HANDLAR OM