Dog en meter från utgången

Nödutgången var låst – patienterna kunde inte rädda sig

1 av 3 | Foto: SVT
DOG I RÖKEN Två tonåringar dog i branden på Sankt Sigfrids sjukhus. Den ena av dem, en 16-årig flicka, hittades död i sitt rum bara någon meter från den låsta nödutgången. Personalen hade enligt programmet Uppdrag granskning inte fått någon brandutbildning och ingen tänkte på att låsa upp dörren.
NYHETER

VÄXJÖ

Kvinnorna hade knappt en meter till nödutgången. Men de kunde inte ta sig ut. Dörren var låst.

Den ena dog, den andra fick livshotande rökskador.

- Vi visste inte att dörren gick att öppna utifrån, medger personalen.

Enligt tv-programmet Uppdrag granskning fanns fem vårdare på den slutna kvinnoavdelningen på Sankt Sigfrids sjukhus brandnatten för en månad sedan.

- Samtliga var vikarier utan en enda timmes vårdutbildning, berättar programledaren Janne Josefsson.

Sjukhusledningen, med direktör Talis Vasko i spetsen, har hela tiden berömt nattpersonalen för deras fantastiska hjälteinsatser.

Däremot har han inte berättat att de inte hade fått någon brandutbildning, trots att hälften av de intagna kvinnorna är dömda för mordbrand, en av dem nyligen ditflyttad efter att ha tänt eld på sitt tidigare vårdrum.

Låste inte upp

När den 38-åriga kvinnan nu tände eld på gardinerna i sitt rum fanns personalen i andra änden av korridoren. Där fanns också två patienter i isoleringsrum. Alldeles intill ligger utgången till rastgården, vilken också är nödutgång.

När larmet gick rusade vårdarna, utan att först låsa upp nödutgången, till det brinnande rummet. Det blev tumult eftersom patienten där inte ville släppa in dem. När dörren äntligen öppnades vällde den tjocka röken ut.

En vårdare fick ut patienten ur byggnaden och höll sedan fast henne.

- Hon skulle inte få rymma.

En annan vårdare rusade upp på andra våningen för att leta efter en brandsläckare, trots att det fanns en alldeles intill det brinnande rummet. Men det visste hon inte.

Kom inte ut

Längst ner i korridoren på den brinnande avdelningen, som då var helt rökfylld, tog en kvinna sig ur sitt isoleringsrum och försökte ta sig ut genom utgången till rastgården. Men dörren var låst. I stället öppnade hon dörren till rummet intill, där en 16-årig flicka vårdades.

De försökte krossa pansarglaset i fönstret. Utifrån försökte personalen slå sönder glaset. Men misslyckades.

Ingen tänkte på att låsa upp nödutgången, en meter från det rum där kvinnorna var instängda.

- Vi visste inte att det gick att öppna den utifrån, försvarar sig personalen.

Hittades död

Först 24 minuter efter brandlarmet öppnades dörren - av brandkåren. Då hittades 16-åringen död och hennes medpatient medvetslös i isoleringsrummet. Längre upp i korridoren hittades en 19-åring död i sitt rum. Ytterligare två patienter påträffades medvetslösa.

Pelle Tagesson