”Finansspekulanterna kontrollerar kronan”

ETC:s chefredaktör Johan Ehrenberg chattade med läsarna om EMU

NYHETER

Det var rekordstort intresse när Johan Ehrenberg, vänsterdebattör och chefredaktör för ETC, chattade med läsarna om EMU.

Han sågade riksbanken, förklarade att EMU-debatten är full av skit – och motiverade varför vänstern bör rösta ja.

Här är frågorna och svaren:

Nitro74 säger: Hej! Jag har hört dig på en del föredrag men bygger inte ditt ställningstagande i EMU-frågan på en hel del "önsketänkande"?

Johan Ehrenberg säger: Nja, vad menar du med önsketänkande? Jag tycker den situation vi har idag där marknaden styr kronan och riksbanken är en oberoende expertgrupp är en ganska otäck situation. Det är det jag vill ha bort, inget annat.

säger: Varför tror du att så många säger nej och är rädda för euron?

Johan Ehrenberg säger: Många säger nej för att man faktiskt blivit överkörd av en elit i många år. Aldrig fått vara del i vettiga demokratiska samtal. Andra - borgare - säger nej för attt de gillar sitationen att politiken är svag och rätt maktlös.

camilla säger: Johan, jag förstår inte hur någon med gott samvete kan proklamera för Euron. Bor i Tyskland sedan 1991. 2001 infördes Euron här. Mat, restaurantbesök, „vardagsvaror“ har blivit MYCKET dyrare OCH den tyska ekonomin har på intet sätt gynnats av att gaa över till Euro. Euron är ett vansinnigt påhitt av politiker = teoretiker! Svenskar – RÖSTA NEJ OCH AVVAKTA MEDAN NI ÄNNU KAN!!!!!

Johan Ehrenberg säger: Den tyska ekonomins problem är den tyska ekonomiska politiken. Man försöker skapa tillväxt med skattesänkningar och privatiseringar. Det går inte.

Om tyskland hade kvar marken skulle inget vara bättre. Möjligen skulle en devalveringsvåg rulla över Europa, men jag tror inte det vore så bra.

Mr Pink säger: Hej Johan! Varför är EMU-medlemskapet en klassfråga?

Johan Ehrenberg säger: Det är det inte.

Mennejdå säger: Så varför säger du som du säger till EMU?

Johan Ehrenberg säger: Om jag fattar din fråga rätt så undrar du varför jag säger ja? Isåfall är svaret framförallt att jag som socialist inte gillar att marknaden har makt över politiken. Att marknaden styr. Vilket den gör med en "fri" svensk krona. Det är ju inte "vi" som bestämmer över kronan utan finansspekulanterna. Och de vill oss inte väl.

bolivar säger: Hur ser du på demokratin i EMU-projektet?

Johan Ehrenberg säger: EMU är ett odemorkatiskt projekt liksom situationen vi har i Sverige. Problemet är att den svenska situationen ingriper DIREKT i vår vardag, den styr politiken och lönekampen oerhört snävt. Den europeiska EMU byråkratin har mycket mindre DIREKT makt över oss. (Man kan inte höja räntan för hela europa om metall i sverige slåss för högre löner - nu när vinsterna är så stora). Men givetvis måste vi slåss för ett mer demorkatiskt europa. Därför är jag också för ett federalt EU, inte ett mellanstatligt (vilket betyder att personer som Persson och Blari gör upp sinsemellan - det är inte demokrati).

BeDe säger: Tjena Johan. Du som vänsteranhängare kan kanske svara på varför vänstern och dom gröna i Sverige är så emot EMU när systerpartierna nere i Europa är för?

Johan Ehrenberg säger: Nej, det kan jag inte svara på. Jag fattar inte hur de tänker mer än möjligen att de tror att Sverige har en BÄTTRE politik än EU-länderna. Men så är det ju inte. Tvärtom är vi värre nyliberaler i Sverige än i Frankrike, Spanien mfl länder.

m säger: Hur kan du motivera en gemensam räntesats i ett så hetrogent ekonomiskt område som EMU utgör? Kommer det inte uppstå enorma spänningar när några ekonomier går på högvarv medan andra stagnerar?

Johan Ehrenberg säger: Visst uppstår spänningar, men jag menar att det är ett mindre problem än man gör det till. Spänningarna komemr i förstta hand innebära att inflationen varierar något mellan de olika länderna. Det är inget större problem. Talet om "assymmetriska chocker" handlar för oss framförallt om skogen och skogsföretagen (som ju är dollarfixerad). Problemet med dem hanterar vi bäst genom statsbudgeten, inte via devalveringar.

Thalion säger: De flesta ja-sägare hänvisar till hur bra det gick för Finland (som är nära granna och har många likheter med Sverige) men nej-sägarna slår tillbaka med att Finland har mycket högre arbetslöshet. På vilket sätt påverkar arbeslösheten Eurons effektivitet? (Om nu effektivitet är ett bra ordval, men du förstår kanske ändå vad jag menar).

Johan Ehrenberg säger: EMU debatten är full av skit (ursäkta uttrycket) Framförallt förvånar det mig att nejsidan tar till samma tramsargeument som tidigare högern gjorde när man skulle genomföra "systemskiftet". Självklart är arbetslösheten högre i Spanien elelr Finland än i Sverige. Men frågan är om den SJUNKER MER i dessa länder än i Sverige. Och det gör den.

Dessutom - i Sverige har s genomfört en avancerad "glömma arbetslöshetenpolitik". Dvs arbetslösa blir förtidspensionärer , långtidssjuka och sjukskrivna. Vår arbetslöshet är - ärligt talat - enorm. Uppemot 14-15 procent.

Nitro74 säger: Om EMU är en motvikt till kapitalismen, hur kommer det då sig att t.ex Svenskt Närningsliv och Moderaterna också är på ja-sidan?

Johan Ehrenberg säger: EMU är inte en motvikt mot kapitalismen.

EMU är en del i en kapitalistisk ekonomi.

Det enda vi tar ställning till är om vi vill ha en kapitalism styrd av finanspekulanter som ingriper direkt i politiken eller om vi föredrar en kapitalism där finanskapitalet har mindre direkt inflytande. Och då föredrar jag det senare.

Sen vill givetvis borgare något helt annat. De vill använda EU och EMU till skattesänkningar, sämre välfärd, lägre löner. MEN DET VILL DE JU ANVÄNDA RIKSDAGEN TILL OCKSÅ. Riksbanken. Ja alla politiska/ekonomiska instrument.

Kampen handlar vem som bäst skaffar sig självförtroende och kraft att säga emot. Och där har vi ju misslyckats totalt i Sverige. (Vi = arbetarrörelsen/vänstern)

Andy X säger: På vilket sätt är euron bra för Afrika och andra fattiga delar av världen?

Johan Ehrenberg säger: Den är bra om den internationellt blir en liten motvikt mot dollarn. Dollarns dominans på jordklotet är inte sund (den innebär att vi alla idag tex betalar irakkriget).

Men EU som sådant skulle kunna föra en betydligt bättre politik gentemot tredje världen. Bla avskaffa jordbruksstödet och ersätta det med kulturstöd för "öppna landskap". Frihandel för tredje världen - inte bara för den rika världen.

säger: Ge mej tre skäl till att säja ja till EMU.

Johan Ehrenberg säger:

1. Du tar bort valutamarknadens makt över kronan

2. Du tar därmed bort marknadens utpressningsmakt över politiken.

3. Du blir av med en riksbank som motarbetar löntagarna.

ssu-tjejen säger: vad tycker du om Göran Perssons agerande i EMU- valet?

Johan Ehrenberg säger: Tja det beror på VILKET agerande. Han byter ju agerande som jag byter strumpor. Litegrann är det väl bra att den "landsfaderfigur" som media försökte göra honom tiill före folkomröstningen har raserats.

Det är bra för demorkatin. Vi behöver inga såna figurer. Vi behöver jämlika och öppna debatter.

molot säger: Hej! Varför ska man som socialist sätta sig i knät på moderaterna och Svenskt Näringsliv? Tror du inte att de vet vad de gör?

Johan Ehrenberg säger: Varför ska du sätta dig i knät på Le Pen eller Thatcher eller Sven Hagströmer eller Rune Andersson eller hela finanskapitalet som ogillar Euron.

Självklart vet de vad de vill - åt bägge håll.

problemet är att vänstern inte vet vad DEN VILL. Dvs oppositionen finns inte för att skapa en motkraft. Istället har vänstern i nejkampanjen blivit högerpolitiker. Man försvarar dagens läge och FÖRMINSKAR problemet med markandens makt över politiken. Det är en oerhörd tillbakagåång ideologiskt. Den oroar mig mycket mer än att Wallenberg kan tjäna på euron. Vissa storföretag tjänar på euro andra förlorar. Det är inget kosntigt. Men mitt ställnignstagande handlar om vad som är bäst för oss som kallar oss socialister - vänster - sossar.

kalas säger: Varför skulle just jag som 18åring rösta ja till emu?

Johan Ehrenberg säger: Tja som 18-åring ska du rösta av precis samma skäl som alla andra. För att minska marknadens makt över politiken.

Susanne säger: Ärligt talat tror du verkligen att vi (ja-sägarna) vinner nästa söndag? Jag håller tummarna men är skeptisk...

Johan Ehrenberg säger: Nej. Och det som oroar mig är egentligen inte röstandet just nu. Utan att efter nejsegern kommer vi att få en ännu mer högervriden politik. Denna gång dessutom försvarad av vänstern.

säger: Hej! Kommer inte EMU främst handla om att stärka ekonomiska intressen i Tyskland och Frankrike, eftersom dessa länder utgör en så stor del av EMUområdet?

Johan Ehrenberg säger: EMU innebär ingen förändring där - snarare en förbättring. (Fast jag måste slå fast att det är en LITEN förbättring). Utan EMU styrs vår ekonomiska politik i lika hög grad av vad som händer med fra tyskland. Tyskland hade före EMU europas övriga ekonomier i järnkoll. I och med EMU kan man åtminstone DISKUTERA politiken och ekonomins utveckling.

Pasqua säger: Varför tror du att så många svenska kvinnor är negativa till införandet av euron?

Johan Ehrenberg säger: I huvudsak för att de fått höra att den offentliga sektorn skärs ner mer i EU än i Sverige. Fast det är tvärtom.

Det här handlar mycket om att s och v i valrörelser vägrat tala om vad man faktiskt gjort. Man har skyllt på att man "var tvungen" eller på "statskulden". II sjäälva verket har man skapat arbetslöshet och utslagning i arbetslivet i onödan.

EN AV ORSAKERNA till denna politik är marknadens makt och inflytande.

Minskar vi den ökar vii också möjligheterna att vrida politiken till en ökad offentlig sektor, dvs ökad jämlikhet.

Visste du förresten att kvinnolönerna sjunker mest i sverige jämfört med männens. Vi har ett uselt facit att se tillbaka på de sista tjugo åren.

ann säger: Ser du något negativt med EMU ?

Johan Ehrenberg säger: Oja. Att ECB är en odemokratisk institution är ju inget en socialist kan gilla. Eller att ekonomerna där är nyliberaler. Det enda jag inser är att det är lättare att leva med en nyliberal i Frankfurt än att han styr den svenska räntan och kronan här i Stockholm.

Sen finns det andra större problem med valutaunionen när det gäller mål, metod och inriktning. Jag menar ju att en satsning på offentliga investeringar mycket bättre sätter fart på hjulen än ECB:s modeller. Men det är ju en politisk kamp som pågår och där ECB är bara en aktör bland andra mäktiga borgerliga maktcentra.

klas säger: Var på nätet hittar jag dina argument för Euro?

Johan Ehrenberg säger: www.etc.se Kolla också "emucentralen" på samma adress.

ALLA mina artiklar finns i ett jättearkiv där. Men de aktuellaste hittar du via emucentralen.

Borgare säger: Varför har vi folkomröstning? Kunde politikerna inte bara införa det som i de flesta andra länder?

Johan Ehrenberg säger: Jag är JÄTTEGLAD över att politikerna i Sverige var så rädda i den här frågan att man sa folkomröstning. Det här har nämligen inneburit att partipiskan och partidumheten fått träda tillbaka. Det är fantastiskt att vi faktiskt diskuterar en SAKFRÅGA mellan alla medborgare. Underbart.

MEN sen är det en skitsvår och jobbig fråga.

Fast då vill jag bbara poängtera en sak.

DEMOKRATI ÄR JOBBIGT. Och det måste vara det...

Moderator säger: Då tackar vi Johan Ehrenberg och alla som ville vara med och chatta!

Johan Ehrenberg

säger: Tack själv. Kul frågor.

aftonbladet.se