Kraftig brand i centrala Hudiksvall

Flera närliggande byggnader i fara

Foto: ULF BORIN/ SCANPIX
Flera brandkårer kämpar i kväll för att stoppa branden. Det enda man kan göra är att vräka vatten över byggnaden och försöka få ett hål i taket. – Vi kan inte få in rökdykare – det är helt enkelt för varmt, säger räddningsledaren Kenneth Svedén.
NYHETER

En mycket kraftig brand totalförstör i kväll en stor affärsfastighet i centrala Hudiksvall.

Flera brandkårer kämpar på platsen.

– Vi har lagt alla resurser på att hålla branden ifrån grannfastigheterna, säger räddningsledaren Kenneth Svedén.

Räddningstjänsten larmades vid sextiden på onsdagskvällen till Drottninggatan i Hudiksvall. Klädesaffären var redan svårt antänd och rökutvecklingen kraftig.

Polis på platsen rapporterar att branden är svårbekämpad och att flera träbyggnader ligger nära den eldhärjade fastigheten. Det är en lång, i hopbyggd fastighet och det brinner i hela huset.

”Omöjligt att rädda fastigheten”

– Vi bedömer det som helt omöjligt att rädda fastigheten, säger Kenneth Svedén, som leder arbetet på plats.

– Vi har fått inrikta oss på att pumpa vatten på fastigheten och få hål på taket så att värmen släpps ut. Sedan kan vi släcka utifrån.

Det stod tidigt klart för räddningstjänsten att det skulle bli en omfattande räddningsinsats. Efter en dryg halvtimmes arbete på platsen beslutade man att kalla in förstärkning från Iggesund.

Det finns ännu ingen säker förklaring till vad som orsakade branden. Personalen hade gått hem för dagen, men de misstänker, enligt uppgift, att en kokplatta glömts på i fikarummet. Och allt tyder på en olyckshändelse.

Under kontroll vid niotiden

Vid niotiden på kvällen hade brandkåren situationen bra under kontroll. Arbetet var då helt inriktat på att inte fler fastigheter skulle fatta eld

– Som det ser ut nu tror jag att vi kommer att lyckas. Men det kan ändra sig på tio minuter, sa Kenneth Svedén.

Det finns heller inget som tyder på att någon människa kommit till skada.

– Värmen är för kraftig för att vi ska kunna skicka in rökdykare och vi har därför inte kunnat genomsöka fastigheten, säger Kenneth Svedén.

– Vi får bara hoppas att det inte finns några människor kvar. Men butikspersonalen säger att fastigheten var tom och vi får hoppas att det stämmer.

Två polispatruller arbetar också på platsen och de har spärrat av ett område mellan Storgatan och Trädgårdsgatan.

– De har också bussarna som normalt trafikerar vägen, säger Åke Olsson, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborg.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM