Uthyres - till höjdare

Bostadslösa är chanslösa i Byggnads hus

1 av 14 | Foto: Foto: STEFAN JERREVÅNG, ANDERS DEROS
Kungstensgatan 12 A: Här bor Wanja Lundby-Wedin, förbundsordförande, LO. Övertog Ove Bengtsbergs lägenhet när han flyttade till Byggnads fastighet på Sveavägen 77. Lämnade en lägenhet i byte – som gick till en ombudsman i Byggnads.
NYHETER

Byggnads äger sex attraktiva hyreshus i Stockholm - men lämnar inga lägenheter till bostadsförmedlingen.

De går till arbetarrörelsens höjdare.

I går stod 87 128 stockholmare i kö till en bostad.

För den som vill bo centralt innanför tullarna är väntetiden lång - mellan 12 och 18 år. Nöjer du dig med en förortslägenhet kan väntetiden stanna på 4 år.

Men det gäller inte höjdare inom Byggnads - eller andra med kontakter i arbetarrörelsen, skriver tidningen Byggnadsarbetaren.

Många s-toppar

Ingen av fackförbundets lägenheter som blivit lediga de senaste åren åren har gått till kommunens bostadsförmedling. De har i stället gått till Byggnads egna topptjänstemän och förtroendevalda.

Bland hyresgästerna finns också flera toppar inom socialdemokraterna och LO.

Så sent som i maj i år bytte LO-basen Wanja Lundby-Wedin till sig en våning på Kungstensgatan i centrala Stockholm.

Två andra lägenheter som de bostadsköande nyligen missat ligger på Drottninggatan, någon minut från Hötorget och Centralstationen.

I stället gick de till två höjdare inom Byggnads: andre vice ordföranden Thomas Gustavsson och förbundssekreteraren Leif Jansson.

Lockar med lägenheterna

- Vi hade två lediga lägenheter som vi erbjöd dem som tog de här jobben. Vi måste få göra så för att kunna rekrytera folk utifrån landet, säger Clas Nykvist, Byggnads ekonomichef och den som delar ut lägenheter.

Leif Jansson flyttade från Järfälla - det är inte direkt "utifrån landet"?

- Nej, han erbjöds den trots att han redan bodde i Stockholmsområdet.

Du bor själv i Byggnads hus på Sveavägen?

- Det var en överenskommelse när jag tog jobbet. När det blev en ledig lägenhet skulle jag få den. Jag hade ingen bra lösning på mitt boende efter en skilsmässa, säger Clas Nykvist.

"Jag trivs bra"

Byggnads förbundsordförande Hans Tilly har även han ett eftertraktat förstahandskontrakt i city - på samma adress som Clas Nykvist.

- Jag trivs bra, jag har en trea nu, säger Hans Tilly - och försvarar att Byggnads inte lämnar lägenheter till bostadsförmedlingen.

- Om det köar 85 000 personer i Stockholm skulle vi kanske lämnat tre lägenheter de senaste åren - det skulle ändå inte ha löst bostadskrisen.

Har en vanlig byggnadsarbetare chans att få en lägenhet hos Byggnads?

- I princip ja, säger Hans Tilly.

- I praktiken nej, säger Clas Nykvist.

Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM