Han har kastat in handduken

Wolfgang Hansson: Bush vill ge FN mer makt och inflytande

1 av 2 | Foto: AP
KRYPER TILL KORSET George W Bush har svalt stoltheten och ber nu omvärlden om hjäp. Han lovar att ge FN mer makt och inflytande över Irak om medlemsländerna skickar en fredsstyrka.
NYHETER

President George W Bush verkar ha kastat in handduken.

FN ska få större makt och inflytande över hur Irak styrs om medlemsländerna går med på att skicka en fredsstyrka till Irak.

Bushs plötsliga helomvändning sker under galgen. USA saknar tillräckligt med soldater.

"Den största förändringen i amerikansk strategi sedan kriget slutade." Så dramatiskt beskriver inflytelserika New York Times George Bushs klartecken att med löften om inflytande inleda förhandlingar med säkerhetsrådets medlemmar.

När det gäller att dämpa hans tendenser att skita i resten av världen och köra solo anas som vanligt Colin Powells diplomatiska övertalningsförmåga.

Powell har propagerat för att USA måste ta hjälp av omvärlden för att få Irak på fötter.

Något som i blodpölarna av de senaste månadernas terrorattacker blivit alltmer uppenbart för omvärlden.

Förra veckan bad USA om hjälp för första gången men då med förbehållet att USA ensamt skulle fortsätta att bestämma. Resultatet blev kalla handen.

Svald stolthet

Det som troligen fick Bush att till slut svälja stoltheten var en kongressrapport som avslöjar att USA inte har tillräckligt med trupper för att stanna kvar i Irak under de närmaste åren.

Soldaterna måste rotera och få vila upp sig.

Just nu är 180 000 amerikanska soldater i Irak. Nästa vinter skulle supermakten inte kunna åstadkomma fler än mellan 38 000 och 64 000. En alldeles för låg siffra om den nuvarande bristen på säkerhet består.

Bush har även grovt underskattat den enorma kostnaden för återuppbyggnaden. Nu vill han att fler ska dela kostnaden med de amerikanska skattebetalarna.

Irakisk surdeg

En allt desperatare Bush vill inte gå in i nästa års valrörelse med en irakisk surdeg fortfarande på jäsning.

Än så länge är det oklart exakt hur mycket makt Bush är beredd att dela med sig. Han må ha ändrat strategi men nån vit flagga har han ännu inte hissat.

Amerikansk chef

Ledningen för FN-styrkan ska vara internationell men chefen blir en amerikan. Kanske får FN också organisera de första fria valen.

Powell har fått order att tassa försiktigt i FN:s korridorer för att undvika den öppna splittringen inför Irakkriget. Majoriteten ska vara klar innan en ny Irak-resolution läggs fram.

Därmed inte sagt att Bush bestämt sig för att lämna cowboy-linjen för gott.

Wolfgang Hansson