Israel hotar att skicka Arafat i exil

NYHETER

Israels och USA:s taktik att få bort Arafat har misslyckats.

PLO-ledaren fortsätter bakom kulisserna att dra i trådarna.

Därför hotar Israel på nytt att skicka Arafat i exil.

Foto: AP
Yassir Arafat.

När USA:s president Bush och Israels premiärminister Ariel Sharon med gemensamma krafter lyckades pressa palestinierna att tillsätta en premiärminister var det med den uttalade förhoppningen att Arafat därmed skulle skuffas åt sidan och kastreras politiskt.

Sedan Mahmoud Abbas tillträdde för fyra månader sedan har Arafat på alla sätt saboterat de amerikansk-israeliska planerna.

Stoppats av Arafat

När Abbas velat slå till mot militanta palestinier har 73-årige Arafat stoppat planerna. I stort och smått har han satt käppar i hjulet för Abbas och visat att han som president och ledare för PLO fortfarande är en kraft att räkna med.

Arafat har ett folkligt stöd som Abbas saknar. Därför har Abbas inte lyckats uppfylla rollen som Israel och USA tilldelade honom: agera verktyg för att få slut på palestinska terrorattacker.

Israels svar är att damma av gamla planer på att skicka Arafat i tvångsexil. USA:s motstånd har hindrat det.

Frågan är om Israel vågar göra allvar av sitt hot. Att med våld kasta ut Arafat från hans redan sönderskjutna kontor i Ramallah utlöser garanterat en ny våldsvåg mot Israel.

Hotet kan också vara en varning till Arafat att inte sparka Abbas.

Dubbla budskap

Israel ger dubbla budskap. Samtidigt som man skyller kollapsen av den nya fredsplanen på Arafat agerar även Israel på ett sätt som undergräver Abbas ställning.

Helikopteravrättningarna av Hamasledare gör det i praktiken omöjligt för Abbas att agera mot de militanta grupperna. Han skulle ses som Israels lakej.

Så vem är det som egentligen dragit undan mattan för nya fredsplanen?

Wolfgang Hansson