Flytta på dig Bildt!

Strid om platserna i sista tv-debatten

1 av 2 | Foto: peter knopp
NYHETER

En infekterad strid har brutit ut om vilka som ska representera ja-sidan i slutdebatten i tv.

Till i går ansågs Carl Bildt självskriven.

Nu kräver Lars Leijonborg att få vara med i stället.

I går eftermiddag skulle ja- och nejsidorna ha anmält till Sveriges Television vilka som ska delta i den avslutande tv-debatten på fredag nästa vecka. Tre personer från vardera sidan får plats, vilka skulle respektive kampanjledning utse själva.

Enats om språkrör

Nej-sidan har, efter vissa kontroverser, enats om språkröret Maria Wetterstrand (mp), skogsprofessorn och riksdagsledamoten Sören Wibe (s) samt Trelleborgskoncernens styrelseordförande Rune Andersson.

Men ja-sidan har fortfarande inte kunnat ge besked till SVT. Striden om de åtråvärda platserna hade inte avgjorts när förhandlarna från ja-partierna skildes i natt efter åtskilliga timmars hårda diskussioner.

Göran Persson (s) och Carl Bildt (m) har länge ansetts som självskrivna. Diskussionen har fram till i går gällt vem den tredje personen ska vara.

En kvinna har alla varit överens om. Men vem? Kanske Eva Fernvall, ordförande i Vårdförbundet. Kanske Signhild Nansen, vd för företaget Lantchips.

Mindre bra

Så var läget i går när Lars Leijonborg (fp) plötsligt stegade in på scenen. Han krävde bestämt att få vara med som representant för de borgerliga ja-partierna i stället för Carl Bildt.

De andra partierna tyckte, för att uttrycka sig milt, att idén var mindre bra. Men det föll inte i god jord hos folkpartiet som, enligt uppgifter till Aftonbladet, var orubbligt. Leijonborg skulle med. Punkt slut.

Förhandlingarna om vilka som ska vara med i tv-debatten fortsatte i morse. Andra oförrätter kastas nu in i diskussionen. Bland annat har moderaterna retat upp sig på att minst 14 av 16 pressekreterare på kampanjorganisationen Ja till Europa kommer från folkpartiet.

Tv-debatten väntas få avgörande betydelse för valutgången. Över två miljoner väljare väntar till sista veckan med att bestämma sig.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM