Kriminellas framfart stoppas i förtid

Nytt datasystem ska hjälpa polisen

NYHETER

Polisen i Stockholm kommer snart kunna se in i framtiden.

Ett nytt datasystem ska hjälpa dem att förutse var brottslingarna kommer att slå till innan brottet begåtts.

Systemet kan vara i drift inom ett par månader.

Datasystemet "Brott på karta" ska visa var brotten sker och vid vilken tidpunkt. Med hjälp av systemets prognoser ska polisen därmed kunna ligga steget före brottslingarna och förhindra att brott begås.

Metoden kommer från USA där den testats i städerna Pittsburgh och Rochester med gott resulat. Länskriminalen i Stockholm håller nu på att utveckla sitt eget system, skriver Metro.

- Jag är övertygad om att man kan förebygga många brott om man följer ett sådant system, säger kriminalkommissarie Bengt Fredriksson vid länskriminalens underrättelseenhet till Metro.

Stämmer till 80 procent

Systemet gör månadsvisa prognoser över vilka brott som är att vänta efter att man matat in tid och plats för tidigare brott. I USA har de här prognoserna stämt till 80 procent enligt den amerikanska tidskriften Wired.

Bengt Fredriksson räknar med att den svenska varianten kan tas i bruk så snart som om två månader. Det är främst bil- och bostadsinbrott man hoppas kunna förhindra, bland annat genom att informera de boende.

- För närvarande skulle vi ha svårt att lägga patrullrutter efter brott som vi tror ska inträffa. De resurserna har vi inte, de flesta polispatruller hinner bara åka på akuta saker. Men man kan ju styra resurserna och göra särskilda insatser där man vet att det inträffar brott, säger Fredriksson till Metro.

Åsa Asplid

ARTIKELN HANDLAR OM