Carolina Klüft en av de mest beundrade svenskarna

– men kungen och drottningen toppar listorna

Foto: AP, Lotte Fernwall, Jan Danielsson
Carolina Klüft har slagit sig in på listan över Sveriges mest beundrade personer. Listorna toppas av kungaparet. På andra plats bland kvinnorna finns Gudrun Schyman.
NYHETER

En sjukampare och ett språkrör har tagit sig in på listorna över Sveriges mest beundrade personer.

Men inga tycks kunna peta ner kungen och drottningen som behåller sina topplaceringar.

Det mesta är sig likt i ICA-kurirens årliga undersökning. Kungliga och politiker tycks göra mest intryck på svenskarna, med viss konkurrens av välkända profiler inom idrotten.

Drottning Silvia är fortfarande Sveriges mest beundrade kvinna och har sin dotter, kronprinsessan Victoria, på tredje plats. Mellan dem finns Gudrun Schyman som behåller sin andraplats, trots att hon avgick som partiledare för vänsterpartiet i början av året efter en omskriven skatteaffär.

Klüft in på en sjundeplats

En stark nykomling är inte oväntat sjukamparen Carolina Klüft som tar sig in på sjunde plats. Frågan är vilken placering hon skulle fått om undersökningen gjorts efter det att hon tagit hem en guldmedalj i friidrotts-VM.

Den andra nykomlingen på listan över Sveriges mest populära kvinnor är mp-språkröret Maria Wetterstrand. En veteran inom underhållningsbranschen har medvind i år: Barbro ''Lill-Babs'' Svensson svingar sig upp från plats 27 till plats 10.

Kungen i topp

På männens lista fortsätter kung Carl Gustaf och statsminister Göran Persson att följas åt i toppen.

Av listan framgår att författaren och underhållaren Hans Alfredson är lika populär som förre moderatledaren Carl Bildt. De delar nämligen tredjeplatsen.

NHL-stjärnan Peter Forsberg tycks ha fått godkänt för sin insats i hockey-VM, för han klättrar till femte plats.

Undersökningen är gjord av Sifo på uppdrag av ICA-Kuriren. Ettusen personer fick svara på frågorna: Vilken känd nu levande svensk kvinna respektive man beundrar du mest?

Sveriges mest beundrade personer 2003

TT