Man vanvårdad på äldreboende i Falun

Tvingades gå med samma blöja i fyra dygn

NYHETER

På servicehemmet i Falun har ännu ett fall av vanvård av äldre upptäckts.

Det fanns ingen på äldreboendet som var utbildad att ta hand om den demente 84-åringen.

Mannen tvingades vid flera tillfällen gå med samma blöja i upp till fyra dygn innan någon bytte den.

Agneta Alcazars pappa flyttade in på äldreboendet i Falun i våras. Under det dryga halvår han bott där har inte mycket fungerat, rapporterar Ekot.

Tånaglarna har inte klippts, 84-åringen har ibland inte haft annat än smutsiga kalsonger på sig och vid flera tillfällen har kläderna varit nedkletade med vad som verkat vara avföring, enligt mannens dotter.

Bad dottern byta blöja

För två veckor sedan ringde chefen för äldreboendet upp dottern Agneta Alcazar och bad henne komma och byta sin pappas blöja som han då haft på sig i över fyra dygn.

- Jag fick komma upp och byta den och alla kan föreställa sig vad som hänt under fyra dygn. Under de här fyra dygnen kan ju inte bara en person ha jobbat, men trots det hade ingen slagit larm, säger Agneta Alcazar till Sveriges Radio Dalarna.

Slutligen kom personalen på hemmet överens med dottern om att pappan inte skulle ha blöja. Men inte mycket ändrades trots det - istället fick den 84-årige mannen gå med samma kalsonger i tre dagar i sträck.

- Att se de byxorna han hade haft i tre dagar tror jag ingen vill, säger dottern.

Mannen upplevs som aggressiv av personalen. Ingen av de som arbetar på den avdelning där han bor har heller någon utbildning för att ta hand om dementa människor.

Socialnämnden i Falun tar på sig ansvaret för det inträffade.

Tidigare fall av vanvård

Åsa Asplid