Han har letat reda på det gamla Stockholm

Svante Björkum har grävt djupt i arkiven

1 av 9 | Foto: Lotte Fernvall
Besvärsbacken/Brännkyrkagatan När 1900-talet var ungt användes den branta backen till uppkörning. 1907 blev Alexandra Gjestvang den första kvinnan i Sverige med körkort – efter att ha visat att hon kunde bromsa bilen i nedförslut. I dag är det mesta sig likt – fast uppkörningarna sker på annat håll. Författaren Svante Björkum tog vespan till Besvärsbacken.
NYHETER

Titta hur Stockholm har förändrats.

Fast på vissa ställen är allt sig likt.

Den nyutkomna boken ”Stockholm från en tid till annan” är full med både nya och gamla foton. Svante Björkum har tillbringat oräkneliga timmar med att gräva i arkiven på Stockholms stadsmuseum och Nordiska museet. Sedan har han tagit med de svartvita bilderna ut på stan och letat upp samma plats.

Ett riktigt detektivarbete

– Det har varit otroligt spännande och ett riktigt detektivarbete, säger han.

I vissa fall har han upptäckt att det mesta är sig likt – på andra ställen är förändringen total.

– Man kan gråta för att så mycket har sabbats, men man ska också vara glad för allt som finns kvar.

Under 1800-talet ville många riva de gamla husen i Gamla stan och så sent som på 1940-talet ville folk inte kännas vid att de bodde där – i Stockholms slum.

Brydde sig inte om att riva

– Och i dag är Gamla stan en världsberömd turistattraktion och har stans högsta hyror, säger Svante Björkum och skrattar.

– Likadant var det med de gamla trähusen på Söder. Att de finns kvar i dag beror bara på att de styrande tyckte att de var så långt från city att man inte brydde sig om att riva dem.

Annika Johansson