Priset för Irak: 505 miljarder

Så mycket kostar återuppbyggnaden enligt ny USA-budget

NYHETER

Mer än 505 000 000 000 kronor.

Det är priset för att bygga upp Irak.

Det visar den nya budget president George Bush nu förbereder.

Tidningen Washington Post citerar i dag källor inom den amerikanska kongressen. Enligt dessa informerades man i går om att Vita huset just nu arbetar på en ny budget över kostnaderna för återuppbyggnaden och ockupationen av Irak.

Kostnaderna kommer, enligt källorna, att uppgå till mellan 60 och 70 miljarder dollar.

Kongressen hade väntat sig hälften

Siffrorna är enorma – och kongressen hade bara väntat sig en ansökan om hälften så mycket. Av allt att döma är de också ett bevis på att kostnaderna nu ökar lavinartat i Irak.

Washington Post ser de stigande kostnaderna som ett bevis på att den amerikanska regeringen underskattat hur dyr en återuppbyggnad kommer att bli. Klart är att den amerikanska militären inte räknat med den våg av sabotage och terror som den senaste tiden svept över landet – och de kostnader som kommer att krävas för att skapa en säker situation i landet.

Ny FN-resolution

I går läckte också de första uppgifterna ut från den FN-resolution USA nu arbetar på. Den amerikanska förhoppningen är att FN och medlemsländerna ska skjuta till nya pengar och bidra med fredsbevarande trupper till Irak. Enligt Washington Post vill USA se en internationell fredsstyrka under amerikansk ledning.

Med FN-resolutionen uppges Vita huset också vara redo att lämna över ytterligare ansvar till FN: Tidigare har den amerikanska regeringen kritiserats häftigt för sin ovilja att samarbeta med FN – både internationellt och nationellt.

Tysk-franskt motstånd mot Irakresolution

Mattias Lundell