Carl Bildt i stället för Leijonborg i tv-debatt

Enighet till slut om borgerlig debattdeltagare

NYHETER

Lars Leijonborg eller Carl Bildt?

Moderaterna och folkpartiet har haft svårt att enas kring vem som ska representera den borgerliga jasidan i Sveriges Televisions slutdebatt fredagen före euroomröstningen.

Till slut blev det dock klart att Carl Bildt får debattera för ett ja, tillsammans med Göran Persson och Anna Lindh.

SVT skulle ha fått besked om deltagarna redan på onsdagen. Det har de inblandade varit medvetna om länge, men ändå lyckades de inte komma överens.

För SVT:s del började dröjsmålet bli irriterande.

- För oss börjar det bli bekymmersamt. Vi måste börja fundera på hur vi ska hantera det här utifrån tittarnas perspektiv, sade Eva Landahl, projektledare för SVT:s valprogram, till TT tidigare på dagen.

Förhandsreklam för debatten ska produceras och utfrågarna måste förbereda sig utifrån vem det är som ska delta.

Enligt uppgifter till TT kommer nejsidan att representeras av Sören Wibe (s), Maria Wetterstrand (mp) och industrimannen Rune Andersson.

Att det funnits en rivalitet mellan fp och m sedan valet förra året har märkts i olika sammanhang. Striden mellan Bildt och Leijonborg är bara ett exempel.

En mindre följdstrid blossade upp när moderata ungdomsförbundet på torsdagen genomförde en omröstning på sin hemsida mellan Leijonborg och Bildt.

Under en kort period fick Leijonborg en mängd röster och MUF:s undersökning visade att rösterna kom från en och samma dator, placerad vid folkpartiet närstående Vuxenskolan.

Trots det tillfälliga röstningsresultatet är MUF:s inställning klar:

"Att byta ut Bildt mot Lars Leijonborg är ungefär som att ersätta Mats Sundin med en spelare från elitserien när det återstår ett par minuter av en hockeyfinal", kommenterar Anna König, EMU-general i förbundet.

TT