Berlusconi: Italienska domare är galningar

”För att göra det jobbet måste man vara mentalt störd”

NYHETER

ROM

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, som fortfarande står under misstanke om mutbrott, har ånyo avfyrat en bredsida mot den italienska domarkåren. De italienska domarna är enligt Berlusconi mentalt störda och lägre stående än människor.

Silvio Berlusconi hävdar att italienska undersökningsdomare antropologiskt skiljer sig från resten av människorasen.

Han blev nyligen intervjuad av den brittiska högertidskriften Spectator. I intervjun som publiceras på fredagen rasar Berlusconi mot Italiens undersökningsdomare. De går inte ens att jämföra med resten av den mänskliga rasen.

- För att göra det jobbet måste man vara mentalt störd, man måste vara rubbad, hävdar Berlusconi.

- Om de gör det jobbet så är det därför att de antropologiskt skiljer sig från resten av människorasen.

Mutmisstankar

Mediemiljardären Berlusconi som gav sig in i politiken för tio år sedan är åtalad för att ha mutat en domare i samband med ett företagsköp på 1980-talet. Berlusconi bestrider.

I juni röstades en lag igenom i det italienska parlamentet som garanterar innehavarna av landets fem högsta ämbeten juridisk immunitet. Därmed lades alla rättegångar mot premiärministern på is. Men utredningarna får fortsätta.

Kampanj

De senaste månaderna har Berlusconi fört en alltmer öppen kampanj mot domarkåren, som han hävdar deltar i vänsterns häxjakt på honom själv och hans affärskompanjoner.

På en fråga om förre premiärministern Giulio Andreotti, som har fällts för att ha beordrat maffian att mörda en journalist, svarade Berlusconi att domarna hade "uppfunnit" band mellan Andreotti och maffian för att misskreditera den politiska högern.

- Det är inte sant. Detta är galenskap. De här domarna är dubbelt galna. För det första för att de är som de är politiskt, och för det andra för att de är galna i vilket fall som helst.

Bortförklaring

Berlusconis senaste salva har väckt viss upprördhet i de italienska domarkåren, liksom hos den politiska oppositionen. Premiärministerns talesman var snabbt ute för att försöka gjuta olja på vågorna. Upphovet var enligt talesmannen "ett litet somrigt samtal" som Berlusconi haft med en god vän i det brittiska konservativa partiet, klargjorde han på torsdagen. Vännen heter Boris Johnson och är Spectators redaktör samt ledamot av underhuset.

Vad som var avsett som ett "skämt" om vissa bestämda personer kom att gälla en hel yrkeskår. Och det var inte meningen enligt talesmannen, som försökte förklara bort det hela med språkskillnader och journalistiska vinklingar.

Men det nöjer sig inte alla italienska domare med. De kräver en förklaring av Berlusconi själv.

Berlusconis motvilja mot domare i allmänhet och undersökningsdomare i synnerhet får antas bottna i att han utsatts för över 90 rättsliga utredningar under sina tio år i politiken.

TT-Reuters