Kärvt i regeringens budgetförhandlingar

Ingen överenskommelse med stödpartierna på torsdagskvällen

NYHETER

Det är mycket kärvt läge i budgetförhandlingarna mellan regeringen, vänstern och miljöpartiet.

Sent på torsdagskvällen hade ingen överenskommelse gjorts trots intensiva förhandlingar.

Finansminister Bosse Ringholm hoppades under hela torsdagen att partierna skulle komma överens, men avståndet mellan dem var långt.

Ulf Holm, sammankallande för mp:s partistyrelse, satt hela kvällen och väntade på en signal från miljöpartiets förhandlare Yvonne Ruwaida.

Men förhandlingarna drog ut på tiden och något partistyrelsemöte för att diskutera en eventuell uppgörelse blev inte av.

- Nu pekar det mesta på att det blir ett möte i morgon förmiddag (läs fredag), sade han vid 22-tiden på torsdagskvällen efter att ha fått besked om att förhandlingarna skulle fortsätta under sena torsdagskvällen.

Bosse Ringholm var inte speciellt positiv under det som han ansåg vara den sista möjliga förhandlingsdagen.

- Det är kärvt, mycket kärvt, sade finansminister han när han kom för att informera den socialdemokratiska riksdagsgruppen på torsdagseftermiddagen.

Enligt Ringholm finns det "massor av frågor" där partierna har ganska olika uppfattningar.

Som exempel tog han upp höjda skatter, som socialdemokraterna är "väldigt tveksamma till".

- Vi är både emot höjda bensinskatter och andra höjda skatter, sade Ringholm och efterlyste i stället fler förslag som ger tillväxt, får ner arbetslösheten och ökar sysselsättningen.

V och mp hade på torsdagseftermiddagen ungefär samma uppfattning om förhandlingsläget, även om de inte använde lika allvarliga uttryck.

"Inte jättenära"

- Vi förhandlar fortfarande och vi står inte varandra jättenära, sade Yvonne Ruwaida.

Hon reagerar mot Bosse Ringholms uttalande om höjda skatter. Enligt hennes uppfattning återstår endast två frågor att lösa på skatteområdet: Den gröna skatteväxlingen och finansdepartementets förslag om skatt på etanol, som mp och v vänder sig emot.

Vänsterpartiets förhandlare Siv Holma delar Ringholms bedömning att det är kärvt och menar att partierna ännu inte kommit i gång med riktiga förhandlingar.

- Det har varit mer av skriftväxling, sade hon.

Inför torsdagens förhandlingar fick samarbetspartierna några positiva signaler av regeringen. Friår i hela landet och försök med kortare arbetstid är ett par lockbeten i regeringens bud. Den som tar friår från arbetet, som då tas över av en arbetslös, ska få en ersättning med 85 procent av a-kassan.

Missnöje med skatteväxling

Finansdepartementet har också plussat på sitt utgångsbud om skatteväxling men är ännu långt från de tre miljarder som snittet ligger på i den tidigare uppgörelsen mellan partierna.

Vänsterpartiets viktigaste krav är att sjukförsäkringen återställs till 80 procent av lönen. Partistyrelsen diskuterade frågan sent på onsdagskvällen och den kan ställa till problem i förhandlingarna.

- Sjukförsäkringen måste återställas innan vi tar itu med punkterna i 121-punktsprogrammet, sade vänsterns förhandlare Siv Holma och syftade på de tre partiernas gemensamma program för mandatperioden.

Lillemor Idling/TT Mats Eriksson/TT