Tränare häktad för sexbrott

Övergrepp kan ha pågått i flera år

NYHETER

På fredagen häktades en ungdomsledare i Stockholm häktad misstänkt för sexbrott mot barn som han är tränare för.

Övergreppen ska ha pågått i flera år och i hans hem har polisen hittat nakenbilder på utsatta pojkar.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
NEKAR TILL ANKLAGELSER Ungdomsledaren misstänks för att i flera år ha begått sexövergrepp mot barn som han tränat. Vid husrannsakan hemma hos mannen hittade polisen nakenbilder och videofilmer på nakna pojkar. I morse begärdes mannen, som är i 50-årsåldern, häktad.

Tränaren är vice ordförande i sin klubb och har även förtroendeuppdrag på förbundsnivå.

Han är respekterad och omtyckt i idrottsföreningen som han själv varit med att bygga upp, och där han i många år arbetat som barn- och ungdomsledare.

Misstankarna som nu riktas mot mannen i 50-årsåldern har skakat om styrelsen där han själv ingår.

- Vi har haft ett möte för att försöka utarbeta något slags krisplan. Men det här är så svårt för oss att vi måste få professionell hjälp innan vi vet hur vi ska hantera det här inför våra medlemmar, säger klubbens ordförande.

"Mår inte bra just nu"

Klubben har ännu inte fått någon information om vilka pojkar som utsatts för övergreppen och har heller inte varit i kontakt med några föräldrar.

- Det minsta jag kan säga är att vi inte mår särskilt bra just nu, men vi ska ta tag i det här, säger ordföranden.

Åklagare Henrik Söderman vill inte avslöja hur de kommit mannen på spåren. Enligt Aftonbladets källor har minst en av de utsatta pojkarna slagit larm och hans uppgifter ledde till att polisen genomförde en husrannsaken i mannens bostad.

- Vi har hittat väldigt mycket bilder och filmer, både egenproducerade och annat, och en hel del annat bevismaterial, medger Henrik Söderman.

Beslagtog filmer

I det beslagtagna materialet ska det, enligt uppgift till Aftonbladet, finnas nakenbilder och videofilmer på flera av de pojkar som 53-åringen är tränare för i en bollsport. De visar bland annat hur pojkarna duschar hos honom.

Flera pojkar offer

- Han förnekar brott och har en förklaring till att bilderna fanns hos honom, men jag menar att den förklaringen inte håller, säger Henrik Söderman.

I eftermiddag hålls häktningsförhandling mot 53-åringen som är misstänkt för barnpornografibrott och sexuellt ofredande. Ännu är det oklart hur många barn som har blivit utnyttjade, men det rör sig om flera pojkar från 12 år och uppåt.

Personer med insyn i utredningen uppger att övergreppen kan ha pågått i många år och varit systematiska.

- Vi har inte fått kontakt med alla målsägande som vi känner till, så det är svårt att säga hur mycket det här kommer att växa, säger Henrik Söderman.

För flera år sedan var 53-åringen misstänkt för liknande brott men är enligt åklagaren inte tidigare dömd.

Camilla Norström, Lennart Håård