Miljöpartiet uppges ha nått en uppgörelse

Partistyrelsen sammankallades sent på fredagskvällen

NYHETER

Mp har nu nått så långt i förhandlingarna med regeringen att ett partistyrelsemöte sammankallats sent på kvällen, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Enligt uppgift till TT har miljöpartiets förhandlare nått flera framgångar i samtalen med regeringen. I regeringens bud ska den gröna skatteväxlingen ligga på två miljarder kronor för 2004, samt 4 miljarder för 2005. Därmed får mp upp nivån till i snitt tre miljarder per år.

Vidare innebär budet höjd koldioxidskatt med 15 öre per kilowattimme, höjd elskatt med ett öre per kilowattimme samt viss höjning av dieselskatten.

Men skatteväxlingen ska gå jämt upp, för både industrin och hushållen. Å andra sidan sänks alltså inkomstskatten för alla med 200 kronor om året.

Vidare ligger i budet en höjning av stödet till kommunerna, från 4,3 miljarder kronor till 4,7 miljarder. Dessutom permanentas stödet från 2005.

Ytterligare innehåller budet att försöket friår ska gälla i hela landet från 2005.

-Vår partistyrelse tar ställning till budet nu. Det är det sista organet som ska avgöra om vi accepterar eller inte, säger mp:s pressekreterare Caroline Kling till TT.

Tidigare under kvällen segade sig budgetförhandlingarna mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet fram.

Mötena på finansdepartementet avlöste varandra och mycket tid ägnades åt den gröna skatteväxlingen.

Partierna var varken överens om volym eller utformning.

Bosse Ringholm pressades från två håll. På ena sidan finns s-nätverket för orter med energiintensiv industri och partivänner som inte kan tänka sig höjda bensinskatter. På andra sidan har han v och mp som anser att han måste uppfylla tidigare löften om en skatteväxling på i snitt tre miljarder per år.

På torsdagskvällen gick finansdepartementet med på en växling på 1,7 miljarder.

TT