Svensk försökte smuggla radioaktiva stenar till Finland

Ryska tullen beslagtog stenarna vid gränsstation

NYHETER

En svensk man har stoppats av en rysk tullstation efter att ha försökt föra in 100 kilo radioaktivt material i Finland.

- Det troliga är att detta är ett falsklarm. Men vår ambassad i Moskva arbetar på fallet, säger UD:s presstjänst till aftonbladet.se.

Materialet, som bestod av sten som mannen samlat, utlöste larm på strålningsmätaren på den ryska sidan av Salla gränsstation.

En nättidning i Murmansk rapporterade om händelsen för ett par veckor sedan, uppger TT. Enligt lokala medier hade svensken samlat mineraler, men inte i förbjudet område.

Eftersom experter vid ryska vetenskapsakademins center på Kola hade hjälpt mannen anhölls han heller inte. Myndigheterna beslagtog dock stenarna.

Utrikesdepartementet i Stockholm fick information om fallet på fredagen.

- Vi har ingen bekräftelse på att detta rör sig om något allvarligt, säger Ingrid Palmklint vid UD:s presstjänst till aftonbladet.se.

- Det troliga är att det är ett falsklarm. Ambassadens polissambandsman i Moskva undersöker fallet just nu och man kommer att återkomma så snart det finns mer information.

  Chefen för Finlands kriminalpolis i norra sektorn, Pentti Yliniva, bekräftar att polisen fått uppgifter om tullingripandet, men inte från Ryssland.

  - Vi har nu begärt mer information av de ryska myndigheterna, säger Yliniva till TT-FNB.

  Eftersom materialet inte nådde Finland är det myndigheterna i Ryssland som har hand om utredningen. Den lokala ryska nättidningen MurmanNews.ru skrev om det påstådda smugglingsförsöket för nästan två veckor sedan. Enligt tidningen avgav minerallasten kraftig strålning. Det framkom även att mineralerna inte hade antecknats i tulldeklarationen.

  Tullen i Murmansk uppgav för tv- och radiobolaget Murman att det är första gången i år som någon åkt fast för att ha försökt föra in radioaktiva ämnen från Ryssland till Finland via Kolahalvön.

Caroline Olsson, TT-FNB